Schokkend: Reformatorisch Dagblad doet onderzoek naar ‘Katholieke hulporganisatie’

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 20 mei 2023 – 06:01 uur – Bron: Redactie Kerk/RD – Beeld: Publiek domein

-Barneveld- Onderzoeksjournalisten van het Reformatorisch Dagblad onderzochten maandenlang de ultra-conservatieve ‘Rooms-Katholieke’ actiegroep ‘Civitas Christiana’ uit Veenendaal, een  stichting die onder meer strijd voert tegen abortus en voor zwarte Piet en tal van andere zaken.

Donateursgelden

Maar de manier waarop de organisatie met donateursgelden omgaat, is allesbehalve transparant, vertellen Geerten Moerkerken (journalist) en Steef de Bruijn (hoofdredacteur) in de nieuwe aflevering van de podcast ‘Sprekend RD’.

Volgens het RD vraagt Civitas meerdere keren geld voor hetzelfde doel, met soms maanden ertussen. Ook start de organisatie geregeld petities op, zonder dat het smeekschrift daadwerkelijk wordt ingediend. Volgens bronnen met wie redacteuren spraken doet Civitas dat om zoveel mogelijk om (email)adressen te krijgen waar de organisatie vervolgens weer bedelbrieven naartoe kan sturen.

Of dat zo verkeerd is en waarom het RD juist naar deze organisatie onderzoek wilde doen, is het thema van de nieuwste podcastaflevering van het RD. Ook RD-hoofdredacteur Steef de Bruijn schuift aan. Hij stelt: “Er is niets mis mee als Christenen onderling samenwerken, al behoren zij niet tot dezelfde Kerk. Maar dat ontslaat ons als journalistiek medium dan niet van de plicht om te kijken: gebeurt het allemaal netjes? Wij kunnen evengoed kritisch zijn.”

Luister H I E R  naar de podcast