SGP ‘omarmt zondige TV’

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 8 juni 2023 – 09:01 uur – Bron: Redactie Varia/NPO – Beeld: Publiek domein

-Hilversum/’s Gravenhage- Kort voor het NOS Journaal van 18.00 uur was er gisteravond een heuse primeur te zien op NPO 1: voor het eerst in de geschiedenis werd in de Zendtijd voor Politieke Partijen een spotje uitgezonden van de SGP.

Duivels

Het geeft aan hoe de opvattingen van de streng Christelijke partij over het gebruik van massamedia veranderd zijn, want dit was lang ondenkbaar en ongewenst in de behoudende Christelijke partij. TV bracht het ‘wereldse (spreek uit den duivel) in de huiskamers van Orthodox Christelijke gezinnen, met alle gevolgen van dien.

Bas van der Vlies

In de loop der jaren werd de afwijzing wel wat minder principieel. In een ver verleden doken politici van de SGP nog wel eens weg als ze op of rond het Binnenhof een televisiecamera zagen. Maar de vorige partijleider, wijlen Bas van der Vlies, stond televisieverslaggevers al vriendelijk te woord. Zolang hij ze maar ‘toevallig’ tegen het lijf liep.

In 2005 maakte de SGP min-of-meer een eind aan de boycot van de zo verfoeide radio en televisie. “Doe je niet mee aan radio en tv, dan kom je ook in kranten minder aan bod. Daarmee doe je jezelf tekort”, legde fractievoorlichter Menno de Bruyne toen uit. Maar eigen zendtijd op televisie, dat bleef een brug te ver. Tot gisteravond. Het eerste filmpje van de SGP kunt U hieronder nog eens terugkijken: