SGP-voorman Stoffer demonstreert bij abortuskliniek. Yesilgöz (VVD) woest

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 9 november 2023 -11:43 uur – Bron: Redactie Kerk/Binnenland/ADN – Beeld: VVD/SGP

-Elspeet- SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij)-fractievoorzitter Chris Stoffer uit Elspeet is momenteel bij een abortuskliniek om pro-life activisten te steunen. VVD-leidster Dilan Yeşilgöz-Zegerius maakt zich boos over dergelijk vertoon door een kamerlid. Lees verder onder de reclame>

VVD-leider Dilan Yeşilgöz-Zegerius is niet te spreken over de actie van de SGP om bij betogers in de buurt van abortusklinieken te gaan staan. Zij is “klaar met dit oerconservatieve gedoe”, schrijft Yeşilgöz in een felle tweet. “Onbegrijpelijk dat je je daarmee inlaat”, zegt zij tegen SGP-leider Stoffer.

‘Hart onder de riem’

Demonstranten van de protestantse vereniging ‘Kies Leven’ spreken vrouwen op weg naar de kliniek aan om met hen te praten over abortus en de alternatieven. “Ik ga er vandaag heen om die wakers, voornamelijk vrouwen, een hart onder de riem te steken dat zij dit mooie werk doen”, vertelt Stoffer aan de regionale pers. Lees verder onder de afbeelding>

Chris Stoffer (Beeld: Embedded by SGP)

Volgens de SGP-lijstrekker is het niet de bedoeling om de vrouwen die op weg zijn naar de abortuskliniek te bekeren. “Dat is een té groot woord. De wakers zijn er om in alle rust te kijken of er mensen zijn die hulp willen. In veel gevallen willen meisjes en vrouwen abortus ondergaan om praktische omstandigheden.  “Wij kennen mooie voorbeelden van vrouwen die uiteindelijk zeggen: “laten wij er toch nog eens naar kijken. Het mooie is, gisteren kreeg ik nog een bericht van een vrouw die zei: wat fijn dat jullie er waren. Wij hebben erover gesproken en ik heb toch een andere keuze gemaakt“, zegt de SGP-voorman.

Abortus is maatschappelijk een controversieel onderwerp, maar nauwelijks op de Bijbelbelt, waar de meerderheid anti is. Stoffer: “Ik zit met idealen in de politiek. Het leven is echt een ideaal van ons. Ik ga geen idealen overboord gooien. Als wij dat zouden doen, zouden wij echt een heel stuk groter kunnen worden”, aldus de SGP-fractievoorzitter.

Partijleider Mirjam Bikker van de ChristenUnie gaf vanochtend in het Radio 1 Journaal te kennen dat zij zelf niet met betogers bij een abortuskliniek zal gaan staan. Bikker is tegen abortus, maar zegt dat zij het beter vindt als mensen naast vrouwen gaan staan die een abortus willen ondergaan, in plaats van tegenover hen.