SGP,CU hekelen geweld kerkgangers. CDA zwijgt. Theoloog pleit voor Kerkelijke tucht

Leestijd: 2 minuten
Maandag 29 maart 2021-08:00- Bron: Redactie kerk/RTV Oost- Foto: PB
  -‘s-Gravenhage- De kleine Christelijke partijen Christenunie en SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) in de Tweede Kamer veroordelen het geweld van een aantal kerkgangers gisteren in Urk en Krimpen aan den IJssel tegen ‘journalisten’, waaronder Powned-verslaggever Mark Baanders, die door een auto werd aangereden. De eigenaar van de BMW heeft zich vandaag bij de politie moeten melden om gehoord te worden.
ChristenUnie-leider Segers noemt de agressie beschamend en spreekt van een droeve Palmzondag

Over het niet ingrijpen van de plaatselijke politie, om escalatie te voorkomen, zwijgen de partijen. SGP-leider Van der Staaij zegt dat ergernis over verstoring van de zondagsrust nooit een reden kan zijn voor onbesuisd optreden of geweld.

ChristenUnie-leider Segers noemt de agressie beschamend en spreekt van een droeve Palmzondag. De woordvoerder van de Jezuspartij, de kleinste Christelijke partij die geen zetel verwierf bij de afgelopen verkiezingen verwijst naar de sensatiezucht van de pers. Het CDA heeft nog geen reactie afgegeven en zal ook niet met een officiële verklaring komen. Een woordvoerder van de partij wees er nog eens nadrukkelijk op dat het CDA geen Christelijke, maar een Christen-democratische partij is.

Het bestuur van de OGG (Oud Gereformeerde Gemeente) in Krimpen aan den IJssel heeft excuses gemaakt voor het incident op het kerkplein en zegt dat dat niet had mogen gebeuren.

Bij Christelijke inwoners van zowel Urk als Krimpen aan den IJssel kunnen de acties op positieve bijval rekenen. “Wie spot met den Heere, zal Hij straffen, dit keer door onze hand” aldus een lidmaat van de OGG tegenover de verzamelde pers.

De fysieke belaging van journalisten door kerkgangers op Urk en in Krimpen aan de IJssel zit hoogleraar Christelijke ethiek Theo Boer (60) hoog. De universitair docent van de Protestante Theologische Universiteit in Groningen veroordeelt in de Stentor ‘het totaal onacceptabele gedrag’ van ‘hooligans’ en pleit voor kerkelijke tucht. ,,Laat blijken dat dit niet binnen de gelederen past.”

Het Genootschap van Hoofdredacteuren noemt de aanvallen op de journalisten onaanvaardbaar en een aantasting van de persvrijheid. Men wil zo spoedig mogelijk met OM en politie in gesprek, over het in hun ogen, ‘gebrekkige optreden’.