Sierra Leone wil abortus legaliseren

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 8 juli 2022 -06:22 – Bron: ADN – Beeld: Publiek domein
  -Freetown- De president van Sierra Leone, Julius Maada Bio, heeft aangekondigd dat zijn regering een wetsvoorstel steunt dat abortus uit het strafrecht moet halen in het land. Dat zei hij gisteren op een conferentie over seksuele gezondheid in de hoofdstad Freetown.

In zijn verklaring zegt Maada Bio dat de wet ‘een risicovrij moederschap’ moet opleveren. De nieuwe regelgeving zal ook ‘de gezondheid en waardigheid van alle meisjes en vrouwen in het land garanderen’, aldus de president.

‘In een tijd waarin seksuele en reproductieve gezondheidsrechten voor vrouwen worden vernietigd of bedreigd, zijn wij er trots op dat Sierra Leone opnieuw het voortouw kan nemen met progressieve hervormingen’, zegt Maada Bio, verwijzend naar de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het grondwettelijke recht van vrouwen in de VS op abortus te schrappen.

 

Hoge moedersterfte

Tot nog toe is abortus strafbaar in het overwegend islamitische Sierra Leone, behalve wanneer een het leven van de zwangere vrouw in gevaar is. Dit op basis van een wet uit 1861. Toch zoeken velen nog steeds naar clandestiene manieren om een zwangerschap af te breken, met alle gevolgen van dien. De moedersterfte in Sierra Leone behoort tot de hoogste ter wereld en complicaties door onveilige abortus horen tot de voornaamste oorzaken.

De moedersterfte in Sierra Leone behoort tot de hoogste ter wereld en complicaties door onveilige abortus horen tot de voornaamste oorzaken.

“Als tiener bloedde ik bijna dood na een abortus in een achterafstraatje”, getuigt Josephine Kamara, een feministische activiste. “Laat deze generatie de laatste zijn die de verschrikkingen ervaart van wat er gebeurt als de meest elementaire behoeften van vrouwen op het gebied van reproductieve gezondheid in de illegaliteit worden geduwd.”

Toen het parlement in 2016 een wet aannam om veilige abortus te bevorderen weigerde de toenmalige president deze wet te ondertekenen.

Tal van campagnes

Onder huidig president Maada Bio zijn er echter al verschillende stappen gezet om de seksuele reproductieve rechten van meisjes en vrouwen in Sierra Leone te verbeteren. Zo zijn er eerder al campagnes ondernomen over seksuele opvoeding en hygiëne tijdens de menstruatie.

Chernor Bah, hoofd van de Afrikaanse vrouwenrechtenorganisatie Purposeful, noemt de presidentiële aankondiging “een monumentale stap voorwaarts”, maar wijst erop dat de strijd daarmee nog niet geëindigd is.

“Wij weten dat de decriminalisering van abortus het niet voor iedereen van de ene op de andere dag toegankelijk zal maken. Ook het sociale stigma zal blijven bestaan binnen bepaalde gemeenschappen”, aldus Bah. “Wij zijn echter geïnspireerd door ons land te zien evolueren van een erfenis van geweld tegen vrouwen tijdens een meer dan tien jaar durende burgeroorlog, naar wereldwijd leiderschap bij het waarborgen van veilige, gezonde zwangerschappen en toegang tot abortuszorg.”