Sint Jan ‘s-Hertogenbosch gaat uit zijn dak

Leestijd: 2 minuten

-s-Hertogenbosch- Nee, schrik niet. Mgr. Gerard de Korte gaat geen disco’s of rave-feesten met after-partys organiseren. Maar hij heeft wel een forse kostenpost in het vooruitzicht. Af en toe vallen er leistenen van het dak naar beneden, oorzaak: het dak is aan vervanging toe.

Terwijl er aan de noordkant van de Kathedraal nog volop restauratiewerkzaamheden in gang zijn, zal vanaf 2022 het dak onderhanden worden genomen. De Stichting Nationaal Monument Sint Jan is bezig om een nieuw restauratieplan te maken. De restauratie van het dak is een mega-operatie. Volgens de stichting belopen de kosten rond de twee miljoen euro. Een investering die ervoor moet zorgen dat het dak van de kathedraal de komende tachtig jaar weer mee kan.

Maar eerst wordt verder gewerkt aan de noordzijbeuk van de kerk. Daarbij krijgt onder meer het glas-in-lood volle aandacht. Beschadigde ramen en lood worden vervangen waarna voor de glas-in-loodramen aan de buitenkant voorzetbeglazing krijgen. Daardoor blijft het glas langer heel en vermindert de winddruk er op aanzienlijk. Ook delen van het natuurstenen beeldhouw- en steenhouwwerk aan het schip en de zijbeuken, 140 jaar oud, worden hersteld.

De stichting schat vanaf 2020 jaarlijks circa 370.000 euro nodig te hebben. Men heeft het voornemen om twintig procent van de kosten zelf ‘op te hoesten’, als landelijke overheid, provincie en gemeente de overige tachtig procent betalen, een behoorlijke gok, nu er een nieuwe (economische)crisis voor de deur staat.

De stichting is al een aantal jaren bezig om een fonds te maken. Daarin zit nu ruim 5 miljoen euro. Het jaarlijkse rendement ervan moet in de toekomst een structurele bijdrage leveren aan de instandhouding van het monument.

Bron: Stichting Nationaal Monument Sint Jan Foto: wikimedia