Slapeloosheid oorzaak aftreden Benedictus XVI

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 28 januari 2023 – 00:30 uur – Bron: Redactie kerk/Focus – Beeld: Wengen pictures
 -Bonn- Emeritus Paus Benedictus XVI, die stierf op oudejaarsavond 2022 en aftrad in februari 2013, leed aan chronische slapeloosheid. Dat schreef Benedictus kort voor zijn dood in een nu verschenen brief aan zijn biograaf Peter Seewald. Lees verder onder de reclame>

Op 11 februari is het tien jaar geleden dat wijlen Paus Benedictus XVI besloot terug te treden als Paus. Zijn ambtstermijn eindigde 17 dagen later. Benedictus XVI had blijkbaar besloten dit te doen omdat hij tijdens zijn gehele ambtsperiode aan slapeloosheid leed. Dat meldt het Duitse tijdschrift ‘Focus’, daarbij verwijzend naar een brief van Benedictus aan zijn biograaf Peter Seewald. De brief is afgedrukt in de laatste uitgave van ‘Focus’.

Benedictus had sinds 2005 last van slapeloosheid

In de brief die Benedictus enkele weken voor zijn dood, op 28 oktober 2022, aan Seewald stuurde, staat letterlijk dat het ‘hoofdmotief’ voor zijn aftreden “de slapeloosheid was die mij sinds de Wereldjongerendagen in Keulen voortdurend heeft gekweld”. Dat wil zeggen sinds augustus 2005. De ‘sterke middelen’ die zijn lijfarts hem destijds voorschreef, werkten aanvankelijk en garandeerden zijn functioneren als Paus. De werking van de medicijnen bereikten echter al snel hun limiet en werkten steeds minder.

Hij schrijft ook dat er een ernstig incident plaatsvond tijdens zijn reis naar Mexico en Cuba in maart 2012. Benedictus schrijft in de brief: “Ik pakte de ochtend na de eerste nacht zoals gewoonlijk mijn zakdoek. Die was helemaal doorweekt met bloed. Ik moet ergens tegenaan zijn gebotst in de badkamer of gevallen zijn. Een chirurg wist de zaak Godzijdank zo te behandelen dat de verwondingen niet zichtbaar waren.”

Lijfarts adviseerde terughoudend te zijn met slaaptabletten

Na dit ongeval drong zijn nieuwe lijfarts aan op minder slaappillen en stond erop dat hij, Benedictus, alleen ‘s ochtends in het openbaar mocht verschijnen op toekomstige reizen naar het buitenland. Volgens Benedictus werd hem toen duidelijk dat deze medisch verantwoorde beperking, “slechts korte tijd mochten duren”. Omdat de volgende grote reis naar het buitenland, de Wereldjongerendag in Rio de Janeiro in juli 2013, zou plaatsvinden en hij wist dat hij dat medisch niet zou kunnen bolwerken, plande hij zijn ontslag zo vroeg mogelijk opdat een nieuwe Paus de zware reis naar Rio zou kunnen maken, schrijft Benedictus. En zo geschiedde: zijn opvolger Franciscus, gekozen op 13 maart 2013, vloog naar Brazilië voor Wereldjongerendagen.

Benedictus XVI benadrukt in zijn brief dat hij na “nuchtere en doordachte overwegingen” tot het besluit was gekomen om af te treden. Hij was niet meer in staat het ambt (voltijds) naar behoren uit te oefenen. Benedictus XVI stierf op oudejaarsdag 2022 op 95-jarige leeftijd.