Sloop dreigt voor H. Maria Hemelvaartkerk in Graauw

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 1 september 2023 – 06:02 uur – Bron: Redactie Kerk/OZ – Beeld: wiki

 -Grauw- Het behoud van de Heilige Maria Hemelvaartkerk in het Zeeuwse Graauw staat ter discussie.

Al zeven jaar staat het Kerkgebouw in de verkoop, daarom denkt het parochiebestuur er nu over om de Kerk te slopen.  Het Kerkbestuur treft echter de gemeente Hulst op haar pad, die voelt daar niets voor. Net als veel Graauwenaren. “Het is erg dat men dat wil”, reageert de 88-jarige Willy van Passel. Hij woont al heel zijn leven in het Zeeuws-Vlaamse dorp. “Wanneer ik de kerktoren van veraf zie, dan kan ik zeggen: ‘daar ligt mijn thuis,” aldus de verdrietige inwoner via OZ.

Leegloop

Pastoor Wiel Wiertz herkent het leeglopen van de Kerk. “Tijden veranderen. Daar kunnen ook wij niets aan doen,” zegt hij nuchter. “De Kerk staat letterlijk en figuurlijk op omvallen.” Wiertz bevestigt de plannen van het Kerkbestuur om voor sloop te kiezen. Het is een driebeukige neogotische bakstenen kruiskerk.De luidklok in de kerktoren is afkomstig van de kerk van het verdronken polderdorp Namen en werd in 1664 gegoten door François Hemony. In 1905 werd de toren geflankeerd door twee kapellen, een doopkapel en een Godelievekapel. De glas-in-lood-ramen zijn uit 1914.

Maar de gemeente Hulst ziet, net als veel parochianen, liever niet dat het gebouw wordt gesloopt. Daarom organiseert de gemeente op dinsdag 19 september in het gemeenschapshuis in Graauw een bijeenkomst voor Graauwenaren en mensen uit de gemeente Hulst voor een inspraakbijeenkomst omtrent een nieuwe invulling voor het gebouw.  “Wij kunnen enkel en alleen faciliteren in dit verhaal, maar wij hopen wel dat wij met elkaar tot een oplossing kunnen komen. Want deze kerk is van monumentale waarde en gezichtsbepalend voor Hulst.” aldus wethouder Gino Depauw.

Sinds 2016 is de Kerk gesloten en staat het beeldbepalende gebouw te koop. In de afgelopen zeven jaar is het niet gelukt een nieuwe bestemming voor het gebouw te vinden. De Kerk is nu helemaal leeggehaald en aan de Eredienst onttrokken. De Kerk is uniek omdat er fresco’s zijn van Frans de Vos, een Belgische vluchteling uit de Eerste Wereldoorlog. In 1998 kreeg de Heilige Maria Hemelvaartkerk het stempel ‘Rijksmonument’. Daardoor is sloop weliswaar niet onmogelijk, maar wel uiterst lastig vanwege langdurige procedures.

Geef een reactie op dit artikel