Slowaakse Aartsbisschop: “Sta gevaccinneerden toe kerk te bezoeken

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 19 maart 2021-06:29- Bron: KNA – Foto: Peter Hric/wiki
 -Bratislava- De Slowaakse Aartsbisschop Cyril Vasil heeft voorgesteld dat mensen die tegen Corona zijn ingeënt, of die al hersteld zijn van de ziekte Covid-19, weer naar de kerk mogen gaan.

De Apostolisch-coadjutor van de Grieks-Katholieke Eparchy Kosice ziet dit als een kans om het verbod op openbare erediensten, welke sinds het begin van het jaar in Slowakije van kracht is, te versoepelen. De kerk is zich ervan bewust dat de vrijheid van godsdienst wordt beperkt wanneer er een bedreiging is voor de gezondheid en het leven en zal bereidwillig alle relevante maatregelen van de staat steunen, zo verklaart Vasil. Maar men is er echter ook van overtuigd dat een compromisoplossing kan worden gevonden waardoor ten minste gedeeltelijke deelname van de gelovigen aan het liturgische leven weer mogelijk wordt.

In een televisie-interview met de voormalig minister van Buitenlandse Zaken en EU-commissaris Jan Figel was Aartsbisschop Vasil het met hem eens dat de vraag om weer de kerk te kunnen bezoeken een steun is voor de geestelijke gezondheid in deze stressvolle tijd. Daarom mogen Erediensten niet worden gelijk-gesteld met deelname aan sport- of amusementsevenementen.

Begin maart vroeg de Christendemocraat Figel zowel de Slowaakse regering als het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om het algemene verbod op Erediensten op te heffen, aangezien dit in strijd is met de Slowaakse grondwet en het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.