Slowakije: Lockdown en verbod op kerkdiensten

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 25 november 2021 14:25 – Bron: Redactie kerk – Beeld: Rinke Dohmen
  -Bratislava- In Slowakije zijn alle openbare Erediensten in kerken verboden vanwege de lockdown die woensdag werd afgekondigd en vanaf vandaag van toepassing is.

De Katholieke Bisschoppen van het land bekritiseerden vervolgens de regering: “De hernieuwde afsluiting is een grote teleurstelling.” Sinds het begin van de pandemie heeft de Slowaakse Bisschoppenconferentie zowel de naleving van de maatregelen als de vaccinatie gesteund. De regering had de kerk beloofd dat er geen hernieuwd verbod op de Eredienst komt, aldus de bisschoppenconferentie. Aan het begin van het jaar verbood de regering openbare diensten voor enkele maanden.

In de nu gepubliceerde verklaring van de Slowaakse Bisschoppenconferentie staat letterlijk: “Wij zijn erg verbitterd dat het opnieuw gebeurt in een situatie waarin veel andere zaken en instanties open blijven.” Het verbod op vieringen moet zo snel mogelijk worden ingetrokken . In Slowakije is ongeveer 66 procent van de 5,5 miljoen inwoners aangesloten bij de Rooms-Katholieke kerk.

Met de twee weken durende lockdown die vandaag ingaat, reageert de Slowaakse regering op het sterk stijgende aantal coronabesmettingen: alleen al op woensdag waren er meer dan 10.000 bevestigde nieuwe besmettingen. De kerken mogen individuele pastorale zorg, biecht en communie blijven aanbieden, maar Misvieringen mogen nu alleen nog online of op televisie en radio worden uitgezonden.