Sluiting op sluiting: steeds meer winkels sluiten de deuren

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 5 september 2023 – 11:08 uur – Bron: Redactie binnenland/ADN – Beeld: publiek domein

-Amsterdam- Ieder moment kan de faillisementsrechter de ‘bijl laten vallen’ waar het gaat om ramsjverkoper ‘Big Bazar’. Uitstel om uit de problemen te komen wil de rechter niet geven, waardoor een faillisement en sluiting van vele winkels onvermijdelijk lijkt.

Maar het is niet alleen ‘Big Bazar’ dat diep in de problemen zit. Nu de staat haar geld wil zien na het corona-uitstel en de belastingdeurwaarders op pad gaan, zullen vele winkeliers, in navolging van Big Bazar de deur definitief op slot gooien.

Die vrees uit ook een van de grootste financiers van het MKB, de ABN-AMRO-bank. Het aantal kledingwinkels is sinds het begin van de coronapandemie fors gedaald, meldt ABN AMRO. Het aantal winkels dat kleding verkoopt, daalde ruwweg 10 procent tussen januari 2020 en augustus 2023. Vooral schoenenwinkels en verkopers van dames- en kinderkleding hebben het erg zwaar.

Corona en internet

Het aantal fysieke winkels daalt al jarenlang, maar de afname is afgelopen jaren versneld doordat winkels dicht moesten tijdens coronalockdowns en door de verschuiving naar kopen via internet. De oorlog in Oekraïne vorig jaar, de hoge inflatie en forse kostenstijgingen zorgen voor extra problemen bij steeds meer winkeliers.

Vorige week ging het bedrijf achter 25 winkels van kledingmerken Vero Moda, Vila en Pieces nog failliet.

Positiever ziet het er uit bij tweedehands en kringloopwinkels. Vooral de jeugd shopt er graag, zeker als het om kleding gaat.