Spaans klooster heeft nonnen nodig om sluiting door Vaticaan te voorkomen

Leestijd: 2 minuten
Zonddag 18 februari 2024 ~ 06:45 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ADN ~ Beeld: Publiek domein

 -Ronda- Het klooster van de Karmelitessen in het Spaanse Ronda (Málaga), waar de ongeschonden hand van Santa Teresa van Avila wordt bewaard, heeft dringend nonnen nodig om te voorkomen dat het Vaticaan het klooster opdraagt de kloosterpoort te sluiten. Als de zusters niet snel minstens twee nieuwe nonnen vinden, zullen zij het relikwie moeten teruggeven aan Castilië en León. Daarom zoeken zij met grote spoed twee zusters die willen intreden.

Achter een traliewerk in dit afgesloten klooster vertelt zuster Jennifer aan dagblad ‘Heraldo’ dat er twee jaar geleden nog negen nonnen in de congregatie van Ronda waren, maar dat na de pandemie en verschillende plotselinge sterfgevallen in de afgelopen maanden nog maar vier zusters over zijn, een van hen kampt met alzheimer. Deze situatie is onregelmatig volgens een vermaning van de Paus, die bepaalt dat er in afgesloten congregaties minimaal zes nonnen moeten zijn.

Zuster Jennifer geeft aan dat het Vaticaan hen geen concrete termijn heeft gegeven om twee zusters te vinden, maar wel heeft gewaarschuwd dat het geen situatie is die lang kan aanhouden.

Rechterhand

Het klooster geniet grote bekendheid in Spanje, want het bezit de ongeschonden rechterhand van Santa Teresa van Avila. Deze relikwie wordt al sinds 1924, het jaar waarin het klooster werd geopend, bewaard.

Het Vaticaan heeft nog niet duidelijk gemaakt waar de hand, een van de belangrijkste relikwieën van het katholicisme, naartoe zal worden gebracht als de congregatie van Ronda het aantal nonnen niet op peil kan houden. Maar alles wijst erop dat het zal worden ondergebracht in een klooster in Castilië en León, de regio waar Santa Teresa werd geboren en stierf.

De nonnen van Ronda hopen dat hun oproep om twee zusters te rekruteren succes zal hebben. Zij zijn ervan overtuigd dat het behoud van de hand van Santa Teresa een kwestie is van geloof en devotie, en zij doen een beroep op het hart van alle gelovigen om hen te helpen in hun strijd.

100 jaar klooster

Het klooster van Ronda heeft in zijn lange geschiedenis voorspoed en tegenslag doorgemaakt. De komst van de nonnen in 1924 markeerde het begin van een nieuwe bloeiperiode voor de congregatie, die tot voor kort een stabiele gemeenschap met negen zusters had.

Corona zorgde op het personele vlak voor een flinke tegenslag, de situatie werd nog erger door het gebrek aan roepingen. Steeds minder jonge mensen voelen zich geroepen tot het religieuze leven en de kloosters worden geconfronteerd met een alarmerend tekort aan nieuwe intredingen.

Mocht u een fervent kijker zijn van het AvroTros-programma ‘Ik vertrek’ en denkt u: dit is mijn kans voor een nieuw leven onder de Spaanse zon…..? Juich niet te vroeg. Het Vaticaan stelt wel hoge eisen en heeft de congregatie van Ronda opgeroepen om twee zusters te vinden die ervaring hebben met het kloosterleven. Het gaat om nonnen die de liturgie goed kennen, de spirituele begeleiding van de zusters op zich kunnen nemen en een rol van voorbeeld kunnen spelen voor de nieuwe leden.


&