Spaanse priester in opspraak na opmerking over moslims

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 16 september 2021 06:00 – Bron: ADN – Beeld: publiek domein
 -Valdepeñas- Priester Emilio Montes uit het Spaanse Valdepeñas staat bekend om zijn omstreden preken over controversiële onderwerpen. Hij heeft opnieuw het nieuws gehaald met een recente preek waarin hij uithaalt naar Moslims, Turkse series aanvalt en klaagt over de toename van dit soort inhoud op televisie.

“Wie weet hoe wij er vandaag in Spanje zouden uitzien als wij Moslims waren gebleven”, zegt Priester Montes in een van zijn preken. “Je kunt je een idee vormen door alleen maar te kijken naar Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Jordanië, Syrië… Maar er is een land dat ik nog niet heb genoemd en waarover ik ook een paar woorden zou willen zeggen: Turkije. Turkse series zijn nu enorm in de mode en ze schotelen ons alles zo prachtig en mooi voor, maar het is niet zo mooi als het lijkt,” aldus de Priester.

Montes gaat verder met zijn kritiek en haalt ook uit naar modern denkende en levende moeders. “Toen wij nog kinderen waren deden onze moeders niet zo onnozel, als de fopspeen eruit viel. Zij goten er een beetje water over en stopten het terug in ons mondje. Niet zoals nu, waarin zij alles steriliseren. Nu maken zij zich er zorgen over en toch geven zij hen op driejarige leeftijd een mobieltje om mee te spelen, opdat het kind vermaakt wordt”.

Emilio Montes belast ook zijn volgelingen. “Sinds ik in deze parochie ben benoemd, geven sommige gelovigen nog maar 6 euro kerkbijdrage,”. In een andere preek gaf hij commentaar op het coronavirus. “Dan komt er een virus dat met bleekwater, water en zeep kan worden uitgeroeid en dat het leven van ons allemaal op zijn kop zet”, aldus de Pastoor van Valdepeñas.

Nadat de Pastoor het landelijke nieuws haalde, kreeg ook de Spaanse Binnenlandse veiligheidsdienst belangstelling voor de Pastoor. Deze dienst wil geen tekst en uitleg geven, maar laat weten dat alle geestelijken die radicale uitspraken doen, ongeacht hun religie,  onder ‘het vergrootglas’ gaan, in het landsbelang.