Spanje: Aantal klachten tegen misbruik van minderjarigen in kerk sterk gestegen

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 16 september 2022 – 07:22 – Bron: ADN/TVE – Beeld: MariaBode
 -Madrid- Ook in Spanje het aantal gevallen van misbruik van minderjarigen in de kerk hoog. Sinds op 1 juli een grootschalig onderzoek werd geopend kwamen al 201 klachten binnen van slachtoffers. 83% van hen zijn mannen.

De nationale ombudsman, Ángel Gabilondo, publiceerde voor de eerste keer de resultaten van het grootschalig onafhankelijk onderzoek naar (seksueel) misbruik binnen de Spaanse Rooms-Katholieke kerk. Er kwamen sindsdien al 201 klachten binnen, 167 van mannen en 34 van vrouwen.

De commissie  die het onderzoek leidt is vooral op zoek naar eerlijke getuigenissen om na jaren stilte gerechtigheid te eisen voor de slachtoffers. Na een eerste ontvangst wordt een diepgaande verklaring opgesteld. Van de 201 klachten die binnenkwamen zijn er al 67 afgehandeld. Het onderzoek is er op gericht om de ware omvang van het probleem in Spanje in kaart te brengen. Vooral omdat de meeste zaken al van tientallen jaren geleden dateren, is dat geen eenvoudige taak.

Frankrijk

In Frankrijk maakte een onafhankelijke commissie van de kerk zelf in 2019 een voorlopige schatting van 3.000 slachtoffers. Ondertussen werd al gedacht dat het in werkelijkheid om het driedubbele gaat, en uiteindelijk zelfs om 330.000 slachtoffers tussen 1950 en 2020. In tegenstelling tot  Spanje werd in Frankrijk echter een video met een oproep om klacht in te dienen verspreid.

Spanje is het voorlaatste Rooms-Katholieke land in Europa dat aan een dergelijk onderzoek begint. Italië moet er nog aan beginnen. Het onderzoek werd in gang gezet na een publicatie van de krant El País  in december vorig jaar. In maart gaf de meerderheid van het congres een mandaat aan de nationale ombudsman voor het onderzoek. Enkel het extreem-rechtse VOX stemde toen tegen.