Spanje: Adoptie zwarte kat niet toegestaan rond Halloween

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 31 oktober 2023 -08:10 uur – Bron: Redactie Buitenland/ADN- – Beeld: Claudia Wollesen

-Madrid- Alle gekkigheid komt uit de VS, zo ook ‘Halloween’. Naar Spanje is dit ‘feest’ ook overgewaaid en neemt nu wel zeer extreme vormen aan. Diverse asiel- en dierenopvangcentra in Spanje zullen deze dagen geen zwarte katten in adoptie geven vanwege de angst om perverse rituelen vanwege Halloween op 31 oktober en 1 november.

Spaanse asielcentra hebben regelmatig, in de weken voorafgaand aan ‘Halloween’, te maken met opmerkelijk veel verzoeken om zwarte katten en twijfelen nu aan de oprechtheid van de ‘nieuwe baasjes’.

Bijgeloof

Normaal gesproken worden zwarte katten het minst geadopteerd vanwege het bijgeloof rond deze dieren, maar rond specifieke data zoals Halloween en Allerheiligen krijgen Spaanse asielcentra de laatste jaren steeds vaker te maken met verzoeken om zwarte katten. Deze zouden gebruikt worden bij diverse satanische en seksuele rituelen rond deze data en dat willen de dierenbeschermers voorkomen.

Medewerkers van asielcentra roepen op sociale media ook op om zwarte katten binnen te houden rond deze dagen omdat zij van straat gehaald kunnen worden en daarna gebruikt bij rituelen, meestal met dodelijke afloop.

Navraag bij een aantal Nederlandse asielcentra leert dat dit fenomeen bekend is vanuit Zuid-Amerika, maar hier nauwelijks speelt. Het feit dat zwarte katten in een asiel nauwelijks een baasje kunnen vinden, vanwege een merkwaardig bijgeloof, speelt echter ook hier.