Spanje: Dode en gewonden bij aanslagen op Kerken (video)

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 26 januari 2023 – 00:01 uur – Bron: Redactie kerk – Beeld: Falco Naumannie
 -Algeciras- In twee Kerken en een Kapel in de Spaanse stad Algeciras heeft een Marokkaanse man in een djellaba van ongeveer 40 jaar oud diverse kerkgangers aangevallen met een kapmes.
De eerste aanval was bij de San Isidro-kapel, zo meldt dagblad El Mundo. De verdachte ging rond 18.30 uur de Kapel binnen, gedurende de H. Mis. Hij zou daar beelden en kaarsen hebben omgegooid en staan schreeuwen dat de aanwezigen „de Islamitische religie moesten volgen.” Daarna verliet hij de Kerk, maar hij keerde rond 19.20 uur terug.

Voor de deur van een van de kerken werd de koster dodelijk getroffen. Vier mensen liepen verwondingen op. Een van de gewonden is er slecht aan toe, het zou gaan om de Pastoor, volgens dagblad El-Mundo. De politie heeft de aanvaller gearresteerd.

Justitie in Spanje heeft bekendgemaakt de aanslagen te beschouwen als een terroristische daad, meldt dagblad El-Pais. De aanvaller drong de Kerken en de Kapel binnen en stak wild om zich heen, aldus ooggetuigen. Zie onderstaande Twitter-beelden van de dader met kapmes.

De havenstad Algeciras met rond 120.000 inwoners is een stad waar Moslims en Katholieken dicht op elkaar leven. Er is een druk scheepvaartverkeer vanuit de haven naar Marokko en omgekeerd. Religieuze problemen zijn er eigenlijk nooit. In eerste reacties heeft de Moslimgemeenschap deze gewelddaad ook meteen scherp veroordeelt.”