Spanje: Hemelvaart en Pinksteren zijn geen vrije dagen

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 30 mei 2025 – 07:15 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: MB

-Madrid- In ons land en in België zijn Hemelvaartsdag en Pinksteren belangrijke religieuze feestdagen en dus vrije dagen. In het katholieke Spanje liggen de zaken echter anders. Ondanks de katholieke achtergrond van het land, worden deze feestdagen daar niet op nationale schaal gevierd en zijn het dus ook geen officiële vrije dagen. Hie zit dat ?

De Spanjolen hebben op 29 mei 2025 geen dag vrij vanwege Hemelvaart. Deze feestdag, die in veel andere Europese landen wel gevierd wordt, heeft in Spanje geen officiële status als nationale feestdag. Op de feestdagenkalender van Spanje komt Hemelvaartsdag dan ook niet voor. Hetzelfde geldt voor Pinksteren, dat tien dagen na Hemelvaart valt en in veel landen, waaronder de Lage Landen, wordt gevierd met een vrije maandag.

Toch betekent dit niet dat deze religieuze dagen volledig genegeerd worden in Spanje. In sommige autonome regio’s of op lokaal niveau kan er wél aandacht aan besteed worden, bijvoorbeeld door kerkdiensten of processies. Deze vormen echter geen aanleiding voor een nationale vrije dag.

Spanje kent een eigen kalender van nationale feestdagen, waarbij onder meer Driekoningen (6 januari), Goede Vrijdag, Maria-Hemelvaart (15 augustus) en Allerheiligen (1 november) wel een landelijke vrije dag zijn. Elk jaar stelt de Spaanse overheid in overleg met de regio’s een lijst samen van feestdagen, waarbij elke regio ook enkele eigen feestdagen mag kiezen.

De keuze om Hemelvaart en Pinksteren niet op te nemen in deze lijst heeft vooral te maken met het historisch en cultureel belang dat aan andere feestdagen wordt gehecht. Bovendien wordt bij het toewijzen van feestdagen ook rekening gehouden met spreiding over het jaar en het vermijden van te veel werkonderbrekingen.

Zo blijkt maar weer dat religieuze tradities, zelfs binnen Europa, sterk kunnen verschillen in betekenis en beleving. Een ander voorbeeld is Sacramentsdag. In Nederland nauwelijks nog bekend, maar in de Duitstalige landen, zeker de katholieke deelstaten, nog steeds een vrije dag.