Spanje richt onafhankelijke commissie op om misbruik in kerk uit te zoeken

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 08 februari 2022 06:35 – Bron: ADN – Beeld: PB
  -Madrid- De Spaanse regering roept een onafhankelijke commissie in het leven om de beschuldigingen van seksueel misbruik binnen de Spaanse Kerk te onderzoeken. Die beslissing werd genomen na een golf van meldingen over het misbruik van minderjarigen, na maandenlang onderzoekswerk door de krant ‘El Pais’.

De krant El País diende in het Vaticaan een document in dat 251 onbehandelde zaken van kindermisbruik binnen de Katholieke kerk bundelt. Na de indiening van dat document werd ook een email- adres geopend voor nieuwe klachten, waar in iets meer dan twee jaar tijd nog eens 150 nieuwe zaken binnen kwamen. Het probleem van kindermisbruik blijkt dus binnen de Spaanse kerk omvangrijk te zijn. El País trekt momenteel de 150 zaken na om hun getuigenissen verder in kaart te brengen en uitgebreider te onderzoeken.

De regering roept nu dus het nieuwe orgaan in het leven om die zaken uit te pluizen. Het zal worden aangevoerd door Angel Gabilondo en moet een uitgebreid onderzoek op poten zetten, ten einde de daders op te sporen en eventueel te berechten, de slachtoffers te vergoeden en een preventieplan te ontwikkelen.