Spannend: Krijgt de Notre-Dame een totaal nieuw interieur?

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 08 december 2021 14:15 – Bron: Redactie kerk/TF1 – Beeld: PB
  -Parijs- Het aartsbisdom van Parijs heeft een project klaar voor de herinrichting van het interieur van de Notre-Dame. Nu nog de monumentenwachters zien te overtuigen.

Bemoeienissen van hedendaagse kunstenaars, een nieuwe verlichting op ooghoogte, banken op ­wieltjes in plaats van stoelen, ­Bijbelteksten die in verschillende talen op de muren geprojecteerd worden: tweeëneenhalf jaar na de verwoestende brand heeft de ­Notre-Dame te Parijs zijn voorstellen klaar voor de nieuwe interieurinrichting en liturgische aanpak. Die zijn best verregaand. Verwacht wordt dat de experts van monumentenzorg er deze week advies over geven en dat wordt nog spannend.

Over de voorstellen is al gekscherend  gesproken en geschreven. Hedendaagse kunstenaars zoals streetart­fenomeen Ernest Pignon-Ernest, Anselm Kiefer of Louise Bourgeois zouden in ­dialoog gaan met oude meesters als Les Frères Le Nain of Charles Le Brun, volgens dagblad Le Monde. Het Franse ministerie van ­Cultuur haastte zich alvast om de geciteerde namen ‘louter voorbeelden’ te noemen, waar trouwens ‘niet de geringste kanttekening’ bij gemaakt wordt. Senator Albéric de Montgolfier, voorzitter van de CNPA, noemde de keuze van kunstwerken ‘puur subjectief’. Hoe het ook zij, de bezoeker zal de Notre Dame niet meer terugzien zoals die ooit was. De heropening is nog altijd gepland voor 2024.