Staatssecretaris nachtje undercover in daklozenopvang: “rauwer dan ik dacht”

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 12 juli 2022 -06:22 – Bron: Dhr. M. van Ooijen   – Beeld: Dhr. M. van Ooijen
 -s Gravenhage/’s Hertogenbosch- Staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft incognito een nacht doorgebracht bij de daklozenopvang in Den Bosch. ‘Een echt werkbezoek’, zo deelt Van Ooijen op sociale media. ‘Eerlijker en rauwer dan ik me vooraf ooit had kunnen bedenken’.

Van Ooijen is als staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder meer verantwoordelijk voor maatschappelijke opvang. Het leek hem daarom verstandig om eens te kijken hoe het eraan toe gaat in een daklozenopvang. Alleen de directeur van de Maatschappelijke Opvang Den Bosch wist van het bijzondere werkbezoek van de staatssecretaris en ‘iemand van de beveiliging ‘s nachts’. Zo loopt de staatssecretaris met een plastic tasje in de hand met daarin zijn ‘hele hebben en houden’.

Van Ooijen schrikt van de gesprekken die hij voert met de daklozen ‘en de rusteloosheid die eraf spat’. ‘Hoelang ben je al dakloos?’ vraagt hij een kamergenoot. ‘Ach, zo lang’, reageert diegene. Aan een ander vraagt hij of diegene een maatschappelijk werker heeft. ‘Nee, ik heb dat niet nodig’, zo reageert de gesprekspartner van de staatssecretaris. ‘Ik ben zzp’er, schilder. Ik moet morgen werken. Ik heb alleen geen huis.’

Een ervaring rijker

Dan is het tijd om te slapen. De dag erna volgt de grote onthulling. “Nee, geen nieuwe dakloze jongeman, maar de staatssecretaris verantwoordelijk voor ‘maatschappelijke opvang’ heeft een nachtje gelogeerd’. Hij is een ervaring rijker: ‘Een echt werkbezoek. Eerlijker en rauwer dan ik me vooraf ooit had kunnen bedenken.”

Niet iedereen is te spreken over het bezoek van de staatssecretaris. Zo meldt een reactie op sociale media: “Jammer dat deze hele ervaring om uzelf gaat en niet hoe u de daklozen ervaart. Iedereen ligt daar met een verhaal. Wat gaat u nu verder doen? Een ander reageert: “Dit was gewoon een slaapfeestje, ik vind het zelfs minachting… Misschien ongemakkelijk voor je, maar het is nog steeds een toneelstukje.” Positieve reacties zijn er ook en wel volop. “Eindelijk eens een bewindsman die de realiteit opzoekt, buiten het kamergebouw.”

Lees hier het hele bericht van staatssecretaris van Ooijen: