Steeds meer Amerikanen willen af van te strenge abortuswetgeving

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 11 april 2024 ~ 11:59 uur ~ Bron: Redactie Buitenland/1010WINS- ~ Beeld: MB

-Washington- Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Arizona gaat akkoord met een wet die abortus in de staat zo goed als onmogelijk maakt. De Democraten wijzen nu met een beschuldigende vinger naar Donald Trump, wiens rechters in het federale Hooggerechtshof het nationale recht op abortus ‘om zeep helpen’.

“Arizona heeft de tijd zojuist teruggedraaid naar een tijd voordat vrouwen stemrecht hadden, en één persoon geeft zelf toe dat hij verantwoordelijk is: Donald Trump”, zegt de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris gisteren op een vonnis van het Hooggerechtshof van Arizona via nieuwszender 1010WINS. Dat had net een draconische abortuswet uit 1864 bekrachtigd. Die stelt dat abortus verboden wordt, behalve als de zwangere vrouw in levensgevaar is. Wie toch een abortus uitvoert, riskeert tot vijf jaar cel. Er zijn geen uitzonderingen voorzien in geval van incest of verkrachting.

Kort na de uitspraak van vicepresident Harris, reageerde ook president Joe Biden: “Trump heeft dit gedaan”, schreef hij op sociale media X. “Kijk wat Trump en de MAGA-extremisten (Make America Great Again, red.) met het land zullen doen wanneer zij opnieuw winnen.” Dat de Democraten onmiddellijk naar Trump wijzen, is geen toeval. Maandag had de voormalige president nog aangegeven dat hij het beleid rond abortus het liefst overliet aan de staten zelf.

Rechters

Trump stelde drie van de negen opperrechters aan die in 2022 met een meerderheid van vijf tegen vier besloten dat het recht op abortus in de Verenigde Staten niet grondwettelijk beschermd is. Afgelopen maandag bedankte Trump ‘zijn’ aanstellingen daar persoonlijk voor. Eindelijk, zei Trump, konden staten zelf beslissen over hun abortuswetgeving. Het vonnis toont wat dat in de praktijk kan betekenen in staten waar erg conservatieve rechters of politici aan de knoppen zitten. Trump heeft de Democraten onbedoeld extra munitie gegeven in de aanloop naar de verkiezingen van november dit jaar.

Wanneer het om abortus gaat is er onder het VS-electoraat veel verdeeldheid. Een overgrote meerderheid van de Amerikanen is momenteel voorstander van een mildere wetgeving. Sinds het federale Hooggerechtshof het recht op abortus afschafte, werden de abortusregels in een mum van tijd strenger, in door Republikeinen bestuurde staten. Biden en Harris hopen in november van de brede steun voor het recht op abortus te profiteren en dat tot een centraal verkiezingsthema te maken. In een nieuwe campagnevideo van Biden vertelt een vrouw uit Texas hoe ze bijna stierf na een miskraam waarvoor zij geen abortus mocht krijgen door de strenge Texaanse wetgeving. “Trump heeft dit gedaan”, besluit de verkiezingsspot.

Oplossing

Opmerkelijk is het feit, dat de 160 jaar oude wet die nu in Arizona opnieuw van kracht wordt, strenger is dan Trump en veel Republikeinen willen. Anti-abortusgroepen toonden zich dinsdag tevreden met de strenge wetgeving, maar de meeste Republikeinen reageerden geschrokken. Doug Ducey, de voormalige Republikeinse gouverneur van Arizona, noemde het vonnis “niet het resultaat dat ik zou verkiezen”. Kari Lake, die in Arizona namens de Republikeinen meedoet voor de Senaatsverkiezingen, gaf aan het oneens te zijn met de beslissing. Zij roept de Democratische gouverneur Katie Hobbs op om met een oplossing te komen.

De strijd om abortusrechten verdeelt de VS steeds meer en doet ook steeds meer. Tal van Republikeinen twijfelen, of zij nog wel op Trump zullen stemmen, dan wel te kiezen voor Biden. De openbare aanklager in de staat, de Democrate Kris Mayes, gaf al aan niemand te willen vervolgen onder de zeer ingrijpende wetgeving. Pro-abortusactivisten verzamelden genoeg handtekeningen om op 5 november, de dag van de presidentsverkiezingen, een referendum over abortus af te dwingen. Als de activisten daarin aan het langste eind trekken, verankert dat het recht op abortus in de grondwet van Arizona.

Arizona kent veel, vaak fel anti-abortus christenen. De religieverdeling in de staat is als volgt: Rooms-Katholiek – 25%; Evangelische christenen – 23%; Niet-religieuzen – 22%; Protestanten – 15%; Mormonen – 4%; Joden – 1%; Anderen (waaronder indianenreligies) – 11%