‘Stoute’ Volendammer overleden

Leestijd: 2 minuten
Zondag 21 april 2024 ~ 05:59 uur ~ Bron: Redactie Varia ~ Beeld: MB

-Volendam-  Het katholieke Volendam rouwt. Een van de bekendste en roemruchtste inwoners heeft het tijdelijke voor het eeuwige verruild. Hans Hartog, oprichter van de erotiekketen Christine Le Duc, is afgelopen dinsdag op 82-jarige leeftijd overleden. Maandag 22 april is zijn uitvaart vanuit de parochiekerk van Volendam.

Met zijn merk Christine le Duc (le Duc is Frans voor Hertog/Hartog) probeerde hij sekswinkels in Nederland van hun smoezelige imago af te helpen. Na zijn geluk in de handel in Perzische tapijten te hebben geprobeerd, stapte hij over in de erotiek in 1968. De seksuele bevrijding van de jaren 1960/70 hielpen hem daarbij een handje. Hij ondervond daarbij aanvankelijk fikse tegenstand van de overheid, in het bijzonder van justitie. Maar ook onder de Volendamse bevolking was zijn nieuwe nering vloek en bewondering tegelijk. Sommigen meden hem en noemden hem een ‘stoute’ vent, anderen waren jaloers op zijn succes.

Maar de tegenstand van justitie en sommige parochianen werd met de jaren minder door het gedoogbeleid en eindigde met breed geaccepteerde sekswinkels op A-locaties in winkelstraten. Het bedrijf werd een begrip: het groeide naar een succesvolle groothandel met tientallen winkels en meer dan 150 werknemers.

In 2003 zag hij aankomen dat ook hij een dagje ouder werd en geen opvolger had. Voor een flink bedrag verkocht hij zijn zaken aan een Duitse erotiekgigant, die inmiddels ter ziele is.

‘Een markante, inspirerende persoonlijkheid is na een rijk en vol leven van ons heengegaan,’ schrijft zijn familie. ‘Wat zullen we hem missen. Hij was onze rots in de branding.’ Maandag 22 april is de plechtige uitvaartmis in de Vincentiuskerk te Volendam. Katholiek Volendam verloor een markant parochiaan. Zie onderstaande rouwkaart>