Synode-Expert: Bidden voor Priesterroepingen in plaats van “viri probati”

Leestijd: 2 minuten -VATICAANSTAD- (KNA) Een van de experts van het ondersteunend secretariaat van de Amazone-Synode, Bernardo Estrada, heeft opgeroepen, om voor meer Priesterroepingen te bidden.

“Er is weliswaar binnen de Synode een sterke tendens voor invoering van ‘viri probati’, maar dit voorstel lost slechts een klein deel van het probleem op”, zegt hij in een interview met ‘Vatican News’. De wijding van beproefde familievaders mag niet de ‘ware kern’ van het Christelijk geloof verbergen.

Het is fout om in noodoplossingen te denken

“Niemand van ons heeft recht op de Eucharistie”, zo Estrada. Het is “een geschenk van Jezus Christus”, dat men niet opeisen kan. In de Synode hebben enkele Bisschoppen gezegd dat men de mogelijkheid om deel te nemen aan de Eucharistie absoluut veilig moet stellen. Maar men kan de Eucharistie niet aan onvoorbereide mensen geven. Op de Synode wil men zaken realiseren, “die niet in onze ‘lijst van rechten’ vermeld staan”. Daarom is het fout, “alleen maar in noodoplossingen te denken”, om het probleem van het extreme Priestertekort in de Amazone-regio op te heffen.

Er is weliswaar veel vooruitgang geboekt, gaf de uit Columbia afkomstige theoloog toe. Vrijwilligers die voorgaan in Woord & Communiediensten hebben al flink bijgedragen aan de oplossing van het probleem. Heden-ten-dage kennen wij daar Christelijke gemeenschappen dank zij de Missionarissen, die het Evangelie in de aldaar heersende cultuur hebben geïntegreerd. “In de Liturgie kunnen wij enige aspecten van de inheemse bevolking integreren, maar wij moeten er voor waken, dat Jezus Christus wel de enige bemiddelaar en redder van de mens blijft”, aldus Estrada, die doceert aan de Pauselijke Universiteit Santa Croce in Rome, dat onder leiding van de ‘conservatieve’ organisatie Opus Dei staat.

Foto: Screenshot/EMB