Taliban-regering zet honderden gezinnen op straat in Kaboel

Leestijd: < 1 minuut

Donderdag 6 juni 2024 ~ 10:33 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: EMB

 

  • Overheid in Kaboel breekt informele wijken af
  • Achthonderd kwetsbare gezinnen kunnen nergens naartoe

 

-Brussel- De Afghaanse overheid is het voorbije weekend begonnen met de grootschalige sloop van sloppenwijken in de hoofdstad Kaboel. Meer dan achthonderd gezinnen zijn al dakloos geworden en kunnen nergens naartoe.

Volgens de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) zijn dit weekend in totaal meer dan zesduizend mensen uit hun huizen gezet. “Verschillende families met wie onze teams in Kaboel spraken, meldden dat ze nergens heen konden nadat de overheid hun huizen had gesloopt”, zegt Neil Turner, NRC-landendirecteur in Afghanistan.

Mensenrechtenorganisaties willen dat de Afghaanse overheid de uitzettingen onmiddellijk stopzetten, totdat er een passende bestemming voor de gezinnen is gevonden.

Kwetsbare gezinnen

“Ik ben diep geschokt door de gedwongen uitzetting – dit zijn enkele van de meest kwetsbare gemeenschappen in Afghanistan”, zegt Turner. “We roepen de Afghaanse autoriteiten op om meelevend te handelen en hun verplichtingen na te komen onder de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving.”

Afghanistan is nog steeds in de greep van een humanitaire en sociaal-economische crisis sinds de machtsovername door de Taliban in augustus 2021. Eind vorig jaar waren 4,2 miljoen mensen op de vlucht in eigen land voor conflicten en geweld, en nog eens 1,5 miljoen mensen is intern ontheemd als gevolg van natuurrampen. Daar komt nog de plotse terugkeer bij van naar schatting 600.000 kwetsbare Afghanen die door buurland Pakistan het land zijn uitgezet.