Tentoonstelling over Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent

Leestijd: < 1 minuut

-UTRECHT- (RED) Museum Catharijneconvent in Utrecht bereidt een grote tentoonstelling voor over Maria Magdalena, een van de meest spraakmakende vrouwen uit de Bijbel.

Maria Magdalena heeft Jezus Christus gevolgd en was getuige van zijn kruisiging én heeft hem getroffen direct na zijn verrijzenis. Volgens de Bijbel zag zij Jezus toen eerst voor een tuinman aan. Diverse kunstenaars, onder wie Rembrandt, hebben dit moment verbeeld. Het Vaticaan heeft de Bijbelse rol van Maria Magdalena nog in 2016 opgewaardeerd en haar gelijkgesteld aan de Apostelen.

Maria Magdalena spreekt nog steeds tot de verbeeldingen van velen. Zo kreeg ze in 2003 een bijzondere rol in De Da Vinci-code, de wereldwijde, niet altijd op waarheid berustende, bestseller van de Amerikaan Dan Brown. In 2018 speelde de Amerikaanse actrice Rooney Mara de hoofdrol in een speelfilm over haar.

Door de eeuwen heen is er van alles aan haar toegedicht. Zij zou een bekeerde zondares zijn geweest, maar misschien ook Jezus’ partner. De vooral kunsthistorische expo in Utrecht, met oude én nieuwe kunst, zal ook die wisselende beeldvorming “van hoer tot Heilige” proberen te ontrafelen en ingaan op de oordelen en vooroordelen over de figuur. Daarbij zal verder worden gekeken naar hoe Maria Magdalena, die sterke vrouw naast Jezus, bij de MeToo-discussie is gehaald.

De expositie start volgend jaar in februari en duurt tot en met augustus. Een tentoonstelling over Jezus’ moeder, Maria, trok in 2017 80.000 belangstellenden naar hetzelfde museum.