Terreurdreiging tijdens Kerstnachtmissen. Politie-acties in Keulen, Wenen, Madrid

Leestijd: 2 minuten

Politie in Keulen, Wenen en Madrid op scherp tijdens Kerst

Update 24 december 18.30 uur zie onder artikel

Zaterdag 23 december 2023 ~ 22.22 uur ~ Bron: Redactie Kerk/DPA ~ Beeld: MariaBode

-Keulen- Justitie in Duitsland heeft concrete aanwijzingen gekregen over een mogelijke aanslagplan tijdens de Nachtmis op de Dom van Keulen. Dat melden persbureau DPA en de politie van Keulen.

Veiligheidsdiensten in Oostenrijk en Spanje zouden ook signalen hebben ontvangen over mogelijke aanslagen op doelwitten in die landen. Een Islamitische groepring zou op Kerstavond aanslagen willen uitvoeren in meerdere Europese Kerken.

Volgens laatste politieberichten zijn er arrestaties verricht in Duitsland en Oostenrijk.

De politie in Keulen is zaterdagavond bezig de Dom uit te kammen. Agenten zoeken met onder meer honden naar explosieven.  Na de politie-actie van vanavond gaat de Dom op slot; morgen worden alle bezoekers bij binnenkomst gecontroleerd. Dagjesmensen en bezoekers van de Kerstnachtmis wordt gevraagd om geen tassen mee te nemen en zeer tijdig te komen. Er zal doorlopen bewaking zijn door zwaar bewapende politie-agenten.

DPA noemt ook de Stephansdom in Wenen als mogelijk doelwit. De Oostenrijkse politie zegt dat er een verhoogd dreigingsniveau is en dat er uitgebreide veiligheidsmaatregelen worden genomen. De politie heeft extra aandacht voor Kerken, religieuze bijeenkomsten en Kerstmarkten. Mensen kunnen onder meer agenten met machinegeweren op straat verwachten.

In Wenen zal per direct bewaking worden ingesteld bij de Stephansdom. Het gebouw wordt bewaakt door militaire eenheden met machinegeweren, ook tijdens de Nachtmis.

Volgens de laatste politieberichten om 22.30 uur gaat het bij de gearresteerde personen in Oostenrijk en Duitsland om inwoners van Tadschikistan, die aanslagen wilden plegen op Kerken tijdens Kerst, in opdracht van ISPK, een onderafdeling van Islamitische Staat, afkomstig uit de provincie Khorasan in Afghanistan.

De ISPK geldt bij veiligheidsdiensten momenteel als meest gevaarlijke terreurorganisatie, die goed getrainde terroristen naar Europa stuurt. Afgelopen zomer werd een zevenkoppige Tadschikische terreurcel van ISPK in Nederland en Duitsland opgerold. Zij waren voornemens grotere aanslagen te plegen. Uit politie-onderzoek in Nederland en Duitsland kwam naar voren dat zij Nederland en Duitsland waren binnengekomen als (oorlogs)vluchtlingen met vervalste documenten uit Oekraïne. Via Polen werden zij naar Duitsland en Nederland gebracht.

In Nederland heeft de AIVD op 12 december het dreigingsniveau verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). Als gevolg daarvan zijn op meerdere plaatsen, onder meer bij de Kerstmarkten in Limburg en Brabant, de veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt.

Update 24 december 18.30 uur:

Minister roept op: “Ga naar de Kerk”

Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul (71, CDU) van de deelstaat NoordRijn Westfalen waarschuwt om waakzaam te zijn: “Voorzichtigheid is geboden. De terreurdreiging is hoger dan ooit en onze Christelijke feesten zijn natuurlijk ook een doelwit voor Islamistische terroristen.

Maar wij zijn niet weerloos. Onze autoriteiten gebruiken alle beschikbare informatie om ons zo goed mogelijk te beschermen. De maatregelen in Keulen tonen dit aan. Mijn oproep: ga naar de Kerk, vier Kerstmis. Angst is de valuta van terroristen. Wij moeten er geen waarde aan toevoegen.”