Texas: Vrouwen klagen staat aan wegens strenge abortuswet

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 8 maart 2023 – 13:52 uur – Bron: Redactie Kerk/1010WINS/Prochoice – Beeld: Publiek domein
  -Austin- Vijf vrouwen klagen de Amerikaanse staat Texas aan. Zij zeggen dat zij in Texas geen abortus konden krijgen toen hun leven in gevaar was. Texas kent een van de strengste abortuswetten van de VS. Lees verder onder de reclame>


Artsen die toch een abortus uitvoeren, kunnen 99 jaar gevangenisstraf krijgen. Volgens de vrouwen weigeren artsen in Texas daarom abortussen, zelfs in de extreemste omstandigheden.

Abortus wordt al na de zesde week van de zwangerschap strafbaar gesteld. Bovendien wordt de bevolking aangemoedigd om overtreders voor de rechter te slepen. En dat kan een lucratieve bezigheid zijn.

Verklikkers

Een aangifte tegen een kliniek die een vrouw die langer zwanger is dan zes weken toch behandelt, kan de ‘verklikker’ een premie van 10.000 dollar of meer opleveren. En dat geldt zelfs als de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting.

De zogenoemde AB8-wet, in mei 2021 ondertekend door de Republikeinse gouverneur Greg Abbott, verbiedt de uitvoering van een abortus zodra er een foetale hartslag wordt waargenomen.

“Onze Schepper heeft ons het recht op leven geschonken en toch verliezen miljoenen kinderen elk jaar door abortus hun recht op leven”, zei Abbott bij de ondertekening van de wet in 2021. “In Texas werken wij eraan om die levens te redden.”

De demonstrerende vrouwen willen dat er meer duidelijkheid komt. Een pro-choice-organisatie zegt dat het de eerste zaak van vrouwen zelf tegen de anti-abortuswetten is, sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof een streep zette door het recht op abortus.