The Passion maakt doorstart in 2021, nu bij KRONCRV

Leestijd: 2 minuten

-Hilversum- (KRONCRV) The Passion (de passie), het Paas-tv-spektakel met jaarlijks dalende kijkcijfers, verdwijnt toch niet van de televisie. Nadat de EO afscheid nam van het programma, hebben KRO-NCRV, producent MediaWater en de Protestantse Kerk Nederland een manier gevonden om het evenement te behouden.

Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie Protestantse Kerk: “10 jaar geleden stak de protestantse kerk haar nek uit en maakte ze de eerste editie mogelijk. Nu wordt opnieuw een beroep op ons gedaan. Wij nemen die verantwoordelijkheid, want ‘the Passion’ brengt Nederland in aanraking met de betekenis van Pasen.”

Vanaf 2021 is The Passion, het muzikale paasshowevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus, bij KRO-NCRV op NPO 1 te zien. Vertrouwd, maar ook anders. De nationale paastraditie wordt nog actueler, intiemer en krijgt een regionale vertaling. Vanaf komende editie gaan we de paasvertelling vernieuwen én verlengen, van dag één van de 40dagentijd, Aswoensdag, tot en met Eerste Paasdag.

The Passion brengt het paasverhaal over het leven en de opstanding van Jezus dichtbij miljoenen Nederlanders”, zegt De Groot: “Het is een modern jaarlijks ritueel geworden waarbij velen stilstaan bij waar het echt om draait in het leven. Wij zijn verheugd dat KRO-NCRV dit krachtige verhaal wil blijven vertellen en dragen er graag aan bij om The Passion van betekenis te laten zijn. Niet alleen op tv, maar vanaf deze editie ook in de regio: daarbij is ook een grote rol weggelegd voor de kerkgemeenschappen in het hele land.”

“Wij geloven dat dit universele verhaal over de liefde voor de ander betekenis heeft voor alle Nederlanders”, aldus Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV. “De afgelopen editie die in het teken stond van de onzekerheid in corona-tijden, benadrukte dat Nederland behoefte heeft aan verbinding, hoop en inspiratie die dit paasevenement biedt. Daarom wil KRO-NCRV The Passion voortzetten, met steun van de Protestantse Kerk in Nederland. Zowel in de gaststad, als op andere plekken in ons land.”

The Passion beleeft in 2021 haar elfde editie. In voorgaande jaren was het paasevenement te zien in onder andere Rotterdam, Leeuwarden, Enschede en Amersfoort. Medio oktober wordt bekendgemaakt welke stad in 2021 The Passion mag ontvangen. In april van dit jaar werd het programma ten gevolge van de corona-maatregelen uitgezonden vanuit het Mediapark in Hilversum met Johnny de Mol als verteller en trok live 2,7 miljoen kijkers. The Passion is een productie van MediaWater. Het programma wordt gemaakt met financiële steun van de Protestantse Kerk in Nederland en o.a. het Kansfonds.

Dalende kijkcijfers

De kijkcijfers van ‘The Passion’ zijn de laatste jaren gestaag dalend. Het lijkt er op dat de voorraad bekende Nederlanders op raakt. Niet het lijdensverhaal van Jezus trok het grote publiek, maar de ‘babes’ en ‘hunks’ uit de Talpa-stal, die door, vaak als ongelovige, mee te doen een aardig Paasbrunchje bijschnabbelden. Toen de EO aankondigde te willen stoppen, ging in met name Reformatorisch kring een ‘zucht van opluchting’ rond. Juist in die kringen ziet men de vertoning ‘The Passion’ als een profaan gebeuren van de eerste orde. Op papier gaat het evenement nu in 2021, onder de vlag van KRONCRV en PKN door, dat wil zeggen, als Corona ons land voortijdig zal verlaten en die kans is klein. De EO gaat zich bezinnen op iets nieuws, wat dat is wil men nog niet zeggen.