Theo Heuft (89) overleden

Leestijd: 2 minuten
Maandag 10 juni 2024 ~ 13:03 uur ~ Bron: Redactie Varia ~ Beeld: YT

 -Fuisse (FR)- Theo Heuft, de vroegere uitbater van de roemruchte nachtclub Yab Yum in Amsterdam, is in zijn woonplaats in de Bourgogne in Frankrijk overleden. De markante bordeelhouder is 89 jaar geworden en stierf in zijn slaap, zo laat zijn vrouw weten.

De laatste jaren van YabYum runde hij zijn ‘bedrijf’ samen met zijn Zwitserse vrouw Mony (64). Na verdenkingen van betrokkenheid met de Amsterdamse onderwereld, moest hij noodgedwongen zijn zaak verkopen. Tijdens de wandeling tussen de wijngaarden in Fuisse raakt hij geëmotioneerd als hij aan KRO presentator Sander de Kramer vertelt over het laatste moment in Yab Yum. Zijn leven werd nagespeeld in de musical Yab Yum, Circus van de Nacht.

Yab Yum
Theo zette in 1976 Yab Yum op. Daarvoor had hij van alles geprobeerd: van het verkopen van pruiken tot aan tandenborstelautomaten aan toe. ‘Maar alles mislukte’, aldus Theo. ‘Daarom besloot ik een bordeel te beginnen, maar wel eentje dat er nog niet was.’ Yab Yum werd de Rolls Royce onder de bordelen. Een gemiddeld avondje kostte de klant al snel 1000 gulden. Volgens Theo was seks bijzaak. ‘Klanten kwamen met name voor de aandacht van de meisjes en om aan hun relaties te laten zien hoeveel geld zij hadden.’

Echtgenote Mony blijft haar katholieke geloof trouw
Theo en Mony leerden elkaar kennen in Zwitserland. Net voordat Mony het klooster wilde intreden om non te worden, ontmoette ze de bordeeleigenaar.Theo haalde haar over naar Amsterdam te komen. Daar werd ze ‘moeder-overste’ voor de meisjes die in de seksclub werkten. ‘De meisjes kwamen altijd met hun problemen bij mij en ik hielp ze met van alles en nog wat.’ Mony is altijd haar Rooms-katholieke geloof trouw gebleven, ook al werkte ze in een branche met een twijfelachtige reputatie. Na een aantal bedreigingen en pogingen tot afpersing verkochten Theo en Mony Yab Yum en vertrokken ze naar Frankrijk. Daar zette Mony een bed en breakfast op. ‘Om te laten zien dat ik ook zonder Theo iets kan presteren.’ Theo helpt haar nu, in plaats van andersom. Ook is volgens Mony het runnen van een B&B niet veel anders dan een bordeel. ‘In allebei de bedrijven staan gastvrijheid, hygiëne en gezelligheid bovenaan’, aldus de voormalige zuster in spé.

Het katholieke geloof
Theo, die opgroeide in een streng katholiek gezin, sprak in het TV-programma ‘KRO De Wandeling’ over zijn bewogen leven. ‘Ik heb mij altijd moeten verdedigen over de keuzes die ik maakte in mijn leven, ik weet niet of er een God is, maar hoop dat ik me voor hem niet hoef te verdedigen. Dat hij me accepteert zoals ik ben.’ Theo heeft nergens spijt van gehad. ‘Ik ben best een gladjakker, een egoïst, maar ik heb wel geleefd. Dat kan niet iedereen zeggen.’