Theoloog Lütz: “Vrouwenvraagstuk topic voor toekomst Kerk

Leestijd: 2 minuten -Vaticaanstad- (KNA) De vraag naar de plaats van de vrouw in de Katholieke Kerk is volgens de beroemde Duitse psychotherapeut en theoloog Manfred Lütz “van centrale betekenis voor de toekomst van de Kerk”.

Er is dringend behoefte aan actie, “omdat de samenleving niet langer accepteert dat vrouwen in een instelling alleen ondergeschikte en weinigzeggende taken kunnen uitvoeren,” zei Lütz tegenover ‘Vatican News’. Een positieve stap zou zijn “als vrouwen in de Diocesane administraties en in de Parochies onmiddellijk meer beslissingsbevoegdheid zouden krijgen”.

De theoloog sprak na de Algemene Vergadering van het Vaticaanse Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, waaraan hij als het enige Duitser had deelgenomen. Paus Franciscus sprak  zaterdag het comité toe en zei dat meer vrouwen binnen de Curie actief moeten worden, op adviseursposten en ook op managementposten. Hij pleitte ervoor vrouwen meer beslissingsbevoegdheid te geven in plaats van toegang tot de gewijde ambten.

Zo kunnen theologische problemen met de eventuele wijding van vrouwen worden vermeden, terwijl Priesters en Bisschoppen van machtsvragen worden verlost. “Als leken sommige taken op zich nemen, zouden de weinige Priesters weer tijd hebben voor Pastorale taken”, betoogde Lütz.

Met betrekking tot hervormingsvraagstukken tijdens de Synodale Weg in Duitsland waarschuwde Lütz voor onvervulbare verwachtingen. “Uiteindelijk  zullende teleurgestelde deelnemers nog bozer zijn en de toegewijde ontmoedigd”. Als leek irriteert het hem dat het hervormingsdebat van de Synodale Weg, dat in Duitsland zal worden gehouden, zich primair richt op Klerikale vragen. Hij verwacht nieuwe oplossingen als het belang van de leken wordt versterkt, vrouwen in Diocesane en Parochievraagstukken meer zeggenschap krijgen en men “iets minder over seksuele kwesties praat”, aldus Lütz.

Foto: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)