Tips om waterverspilling tegen te gaan

Leestijd: 4 minuten Het is goed om in de gaten te houden hoeveel water je gebruikt. Dat bespaart geld en je helpt de planeet er ook nog eens mee.

Maar we hebben allemaal slechte gewoontes die ons op de lange termijn honderden euro’s kunnen kosten.

Hier is een aantal manieren waarop men water verspilt zonder dat je er erg in hebt – en wat je daartegen kunt doen.


Je wacht tot het kraanwater koud wordt als het buiten warm is.

Laat je de kraan even stromen totdat het water echt koud is voor een verfrissend glas water? Met die gewoonte verspil je verrassend veel water.

Laat je de kraan even stromen totdat het water echt koud is voor een verfrissend glas water? Met die gewoonte verspil je verrassend veel water.

Volgens de Alliance for Water Efficiency stroomt er in een moderne keuken gemiddeld bijna 2 liter water per minuut uit de kraan. Maar uit kranen die in de jaren ’90 zijn aangelegd kan tot wel 8 liter per minuut stromen. Dus als je een half minuutje wacht tot het water koud is heb je al gauw 4 liter verspild.

Om te kunnen genieten van koud water zonder verspilling kun je beter in één keer een kan vullen en die in de koelkast bewaren.


Je hebt een oude wc

Volgens de Amerikaanse overheidscampagne Energy Star is het toilet een van de grootverbruikers van water in huis. Oudere wc’s die voor 1992 zijn aangelegd gebruiken tussen de 11 en 26 liter per spoelbeurt. Voor nieuwe toiletten is die standaard maximaal 5,5 liter per spoelbeurt, dus het vervangen van je oude wc kan lonen, zeker op de lange termijn.


Je spoelt je oprit of terras schoon met een tuinslag in plaats van dat je ze schoonveegt.

Je staat er waarschijnlijk niet echt bij stil hoeveel water je gebruikt bij het schoonmaken van je stoffige terras of je oprit, maar uit een tuinslang of hogedrukspuit komt 23 tot 90 liter water per minuut. Je kan dus heel besparen als je even de tijd neemt om buiten de bezem te hanteren.


Je geeft je planten ‘s middags water.

Volgens de Royal Horticultural Society is het voor de meeste buitenplanten het beste ze ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds water te geven. Daar komt omdat de middag het warmste gedeelte van de dag is en er dan veel water verloren gaat door verdamping. En dat is niet goed voor de planten en ook niet voor je portemonnee.


Je hebt een oude douchekop.

Als je een excuus zoekt om een nieuwe douchekop te kopen is dit een heel goede: als je een efficiënte waterbesparende douchekop koopt, kan je tot wel 13.000 liter per jaar besparen. Daar bespaar je flink wat geld mee en het is beter voor het milieu.


Je repareert lekkende kranen niet.

Een lekkende kraan repareren is nu niet de meest opwindende besteding van je vrije tijd, maar het constante gedruppel wekt niet alleen irritatie, het kost ook geld. Volgens de US Environmental Protection Agency (EPA) kan een lekkende kraan tot wel 11.000 liter water per jaar verspillen.

De EPA schat dat 10 procent van de Amerikaanse huishoudens 350 liter water per dag of meerverspilt door lekkende kranen. Om een indruk te geven hoeveel dat is: dat zijn zo’n vijf extra douchebeurten per dag.


Je zet de afwasmachine aan als die nog niet vol is.

Iedereen heeft van die luie dagen waarop het afwassen van een kopje een hels karwei lijkt. Maar je afwasmachine laten draaien terwijl hij nog niet vol is, is pure verspilling van elektriciteit en water, stelt Energy Star.

Wacht tot je genoeg vuile vaat hebt of maak er een gewoonte van kleine afwasjes met de hand te doen.


Je doet maar een paar kledingstukken in de wasmachine.

Zelfs de meest efficiënte moderne wasmachines gebruiken tussen de 30 en 45 liter water per wasbeurt, stelt Samsung. Hoewel het ook weer niet goed is je wasmachine helemaal vol te proppen met kleren, is het draaien van een wasprogramma met maar een paar kledingstukken pure verspilling van water.


De kraan laten lopen terwijl je je tanden aan het poetsen bent.

Dit is een klassieke manier van water verspillen. Volgens de Alliance for Water Efficiency verspil je vele liters water door de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen.

De US Green Building Council stelt dat er tot zo’n 5,5 liter per minuut uit een badkamerkraan komt. Dus met twee minuten tandenpoetsen kan je zomaar 11 liter water verspillen.

Bron: Gen.schap Rentmeesterschap Foto s : Pixabay

 Sint voor moeder en kind