Toch bloemen voor de Paus met Pasen, niet op het plein maar in de Basiliek

Leestijd: 2 minuten

Tienduizenden Nederlandse rozen gaan volgende week naar Rome om daar de Sint-Pietersbasiliek van binnen te versieren voor het Hoogfeest van Pasen

Donderdag 25 maart 2021-09:31- Bron: Redactie kerk- Foto: PB
 -Rome/Vaticaanstad/Posterholt Het grote plein voor de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad mag voor het tweede jaar niet versierd worden. Door de strenge coronamaatregelen mogen geen mensen op het plein samenkomen voor de traditionele Urbi et Orbi-zegen, de Paaswensen voor stad en wereld van de Paus.

DV aanstaande maandag vertrekt een groot transport met tienduizenden Avalanche rozen naar Vaticaanstad vanuit Pijnacker, zegt bloemist Paul Deckers uit Posterholt. De bloemen worden voordat deze de lange reis aanvaarden, gezegend door de Bisschop van Rotterdam, Mgr. Hans van den Hende. Volgende week donderdag hoopt men in Rome aan te komen.

Het is een gebaar van barmhartigheid en verbinding. Een verbinding van meer dan 35 jaar

“Het is een gebaar van barmhartigheid en verbinding. Een verbinding van meer dan 35 jaar”, zegt Deckers, die sinds 2015 hoofdarrangeur is van de Nederlandse bloemenhulde op het plein in Vaticaanstad. “Rome is wederom in een strenge lockdown. Als teken van hoop worden er ook rozen gegeven aan ouderen in verzorgingshuizen in Rome, ik weet dat de Paus de Avalanche roos erg mooi vindt. Wij sturen de rozen in vier kleuren. De rozen zijn het symbool van nieuw leven, lente,” aldus de bloemist.

Het Sint-Pietersplein was in 2019 versierd met 30 ton aan bloemen, planten en bomen. In 2020 was dat door de coronabeperkingen niet mogelijk en werden de bloemen weggegeven aan zorginstellingen in Nederland. Nu is het aantal bloemen iets kleiner, vanwege een aangepaste viering in en niet buiten de Basiliek.