Toch geen sloop voor Kerk in Puth

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 7 april 2023 – 06:05 uur – Bron: Parochie/gemeente Beeld: Publiek domein/

-Puth- De Sint-Petrus Canisiuskerk en de bijbehorende pastorie in het Limburgse Puth zijn door de gemeente Beekdaelen aangemerkt als gemeentelijk monument. Dat deelde de gemeente gisteren mee. Het Kerkgebouw zal door de nieuwe status niet gesloopt mogen worden, zoals aanvankelijk het plan was. Lees verder onder de reclame>

Gebreken

Het Kerkgebouw gaat langzaam richting 100 jaar, gebouwd werd het in 1930. Dat is ook te merken want het gebouw vertoont gebreken. Herstel is volgens het kerkbestuur te duur en door de parochie niet op te brengen, mede door terugloop in kerkbezoek. De meest voor de hand liggende optie was dan ook sloop. Stichting Het Cuypersgenootschap was het daar niet mee eens en pleitte voor een beschermde status voor het gebouw.

Plan-van-aanpak

Het besluit is nu genomen in overleg met het parochiebestuur en het Cuypersgenootschap. De gemeente is van mening dat de Kerk en pastorie zowel cultuurhistorische als stedenbouwkundige waarde hebben.

Nu het gebouw de status van gemeentelijk monument krijgt, wil de gemeente kijken naar een plan-van-aanpak voor de toekomst. In eerste instantie denkt de gemeente aan woningbouw in de sociale sector, starterswoningen en levensloopbestendig wonen.