Totale gekte bij winkels. Burgemeesters roepen op: BLIJF WEG !

Leestijd: 2 minuten

Corona giert vandaag door het land 

Maandag 14 december 2020 14:54 Bron: Redactie binnenland/ADN/Foto MB)
-Emmen- Totale gekte bij winkels in ons land. Tot schrik en verbazing van klant en winkelier maakt het kabinet bekend dat reeds vanavond van 00.00 uur alle niet noodzakelijke winkels dienen te sluiten tot 19 januari, met uitzondering van supermarkten en apotheken.

Iedereen lijkt te proberen nog snel iets in te slaan om 4 weken door te komen. Zelfs coffeeshops, die ook moeten sluiten, hebben rijen voor de deuren staan. Inwoners in het zuiden van het land kunnen, voorlopig, nog uitwijken naar België. Duitsland sluit alle winkels vanaf woensdag, eveneens met een uitzondering voor apotheken en supermarkten.

Kerken blijven open

Het kabinet heeft wel besloten dat kerken open kunnen blijven in de periode tot 19 december. Voor de middenstand die nu nog open is wordt getolereerd dat zij vandaag tot middernacht open blijven, daarna volgen bekeuringen. Burgemeesters in het ganse land roepen op om niet naar de stadscentra te komen. De drukte is ongekend, met alle gevaren van infectie, want die gaat vandaag razendsnel.

Post- en besteldiensten verwachten een totale gekte in de komende weken. Nu kunnen ze de bezoging van pakjes nauwelijks aan, de komende weken zal die trend zich voortzetten. Winkelbezoekers die nu op pad zijn, zijn op zoek naar Kerstcadeaus die online niet zo makkelijk te koop zijn, zoals geurkaarsen of juwelen. Ondertussen balen winkeliers: zij hebben normaliter rond Kerst hun lucratiefste periode. De economische klap die volgend voorjaar wordt verwacht zal nu nog groter zijn en eerder komen, verwachten veel middenstanders en het UWV.

In de winkelstraat in het dorp vlak onder Amsterdam lijkt het maandagmiddag wel alsof Black Friday is gereanimeerd. Lange rijen bij de tabakswinkel annex kerstkaartenwinkel. De twee man personeel bij de ijzerwarenwinkel hebben hun lunch overgeslagen: ‘Het is topdruk. Vooral de verf gaat hard.’ Mensen willen genoeg verf in huis hebben om maar weer te doen wat je in lockdowns doet: het huis opknappen. Verder verkoop hij heel veel hout voor de kachel, en enorm veel houtskool, ‘voor de kerstbarbecue’.

Zie onderstaand een videoreportage over de gekte in Emmen en Groningen