Tradwifes, heeft U er al van gehoord ?

Leestijd: 3 minuten

Maandag 4 september 2023 – 12:38 uur – Bron: Redactie binnenland – Beeld: publiek domein

 -Hilversum- Nederland en Vlaanderen worden overspoeld door rages, afkortingen en andere curiosa, die vaak evensnel verdwijnen als opkomen.

Terwijl U waarschijnlijk ook nog druk doende bent om de letters van de afkorting LGBHTI+++ in de juiste volgorde te krijgen, zijn er nu tradwifes in onze contreien, trad wie? Tradwifes, voluit ‘traditional wifes’. Kunt U het nog volgen?

Op social media zie je steeds meer vrouwen die zichzelf bestempelen als ‘tradwife’, ofwel ‘traditional wife’. Deze vrouwen willen maar één ding: thuisblijven, huishouden en voor hun man en kinderen zorgen. Veel van hen zeggen daarbij dat dat volgens de Bijbel de bedoeling is. Maar klopt dat wel?

Wat betekent het om vandaag de dag vrouw te zijn? Tradwives zijn ervan overtuigd dat de essentie nog altijd zit in zorgzaamheid, volgzaamheid, en bovenal: in moeder zijn (of worden). Dat schrijft Emma Curvers in De Volkskrant. 

De tradwife-beweging begon al in 2015 op social media. Tradwife-vrouwen posten korte filmpjes op Instagram en TikTok waarin zij laten zien hoe zij koken, brood bakken, of hoe ze zich opmaken specifiek voor hun man. Veel mensen zijn hierin geïnteresseerd: Estee Williams is één van de bekendste tradwives en wordt door meer dan 120 duizend mensen gevolgd op TikTok. Ekaterina Andersen, een Deense tradwife, heeft meer dan 150 duizend volgers op Instagram.

Volgens journalist Lynn van den Brink zijn de videos van tradwives met name populair in Republikeinse, Amerikaans-christelijke kringen. Dit omdat het beeld van een huisvrouw volgens hen past binnen het traditionele christendom.

Tradwives benadrukken zelf ook dat veel van hun opvattingen en ideeën gebaseerd zijn op de Bijbel. Maar staat dat écht in het boek? Moeten vrouwen volgens de Bijbel huisvrouw zijn?

Wat zegt de Bijbel?

Dat ligt best complex. Er wordt genoeg over vrouwen gezegd in de Bijbel, maar die woorden vat niet iedereen hetzelfde op. Vroeger niet en vandaag de dag ook niet.

Huisvrouw Bonicia Reijke stelt dat er in de Bijbel voorkeur wordt gegeven aan een traditionele rolverdeling. Volgens haar heeft God bepaald dat de man het hoofd van het gezin is. Dat valt volgens haar uit meerdere bijbelverzen op te maken, vertelt zij in in Dit is de Dag (EO): “God heeft in de Bijbel gezegd dat de man het hoofd is van het gezin. Dus er is maar één die uiteindelijk de beslissingen kan nemen. Dat is hij, en dat vind ik helemaal prima.” “Kijk bijvoorbeeld naar 1 Timotheus 5:14, waarin de oudere vrouwen wordt opgedragen om de jonge vrouwen te leren het huis te besturen.”

Bonicia is aspirant-tradwife. Zij werkt momenteel parttime om haar rekeningen te kunnen betalen, maar zij hoopt dat dit in de toekomst niet meer nodig is. Het liefst wil zij zich volledig richten op het huishouden.

Theoloog en historicus Elsbeth Gruteke ziet geen vaste rol voor vrouwen in de Bijbel. Zo zijn er in de Bijbel ook vrouwen die vechten, handelen en die koningin zijn geworden. Het gaat er volgens haar om dat je doet waar je goed in bent en dat jij jouw talenten in kunt zetten. Zij ziet in de Bijbel geen eenduidige rolverdeling die zou moeten gelden voor mannen en vrouwen: “Ik denk juist dat de Bijbel ons oproept om onze talenten te gebruiken. Een man had ook het talent kunnen krijgen om thuis voor de kinderen te zorgen. Ik vind het in de Bijbel niet op die manier terug.”

Luister het hele gesprek over tradwives uit Dit is de Dag (EO) met presentator Jan Willem Wesselink hier terug als podcast: