Tunnel van vriendschap tussen Kerk en Moskee in Jakarta

Leestijd: < 1 minuut -Jakarta- (KNA) President Joko Widodo van Indonesië heeft de bouw van een tunnel tussen Jakartas Katholieke Kathedraal en de tegenover liggende ‘Onafhankelijksheidmoskee’ aangekondigd.

“Het zal een tunnel van vriendschap zijn. De mensen hoeven voortaan niet meer de straat over te steken, om een van beide gebedshuizen te kunnen bereiken”, aldus Widodo gisteren tegenover Indonesische media.

Symbolen van tolerantie

De in 1975 door de Indonesische regering gebouwde Masjid Istiqlal-Moskee en de in 1901 gewijde neogotische Kathedraal ‘Maria ten Hemelopneming’ in de regeringswijk van Jakarta gelden al decennia lang als symbolen van tolerantie.

Volgens lokale media delen Moslims en Katholieken de parkeerplaats van de moskee en de Kerk bij Hoogfeesten zoals Kerstmis of Id al Fitr – het einde van de vastenmaand Ramadan.

Conservatief-militant-politieke Islamisten

Indonesië is wereldwijd het land met de meeste Islamitische inwoners. Met een reeks aan concrete en symbolische maatregelen onderneemt President Widodo, actie tot inperking en verbod, op de al jaren groeiende invloed van conservatief-militant-politieke Islamisten in Indonesië.

De tunnel moet in het kader van een renovatieproject van de verouderde moskee gebouwd worden. Met plaats voor meer dan 120.000 mensen is het dan het grootste Islamitische gebedshuis in Zuid-Oost Azië.