TV-maker René Stokvis koopt voor €8,7 mio voormalige RK-kerk in Hillegersberg

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 8 september 2022 – 06:10 – Bron: Redactie kerk/ADN – Beeld: Nationaal Archief Emmen
  -Rotterdam- Ooit, in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw poduceerde René Stokvis (80) aan de lopende band TV programma’s zoals: Ik Vertrek, Goldrush, Ingang Oost en Te land, ter zee en in de lucht. Na zijn televisiecarrière richtte Stokvis het vastgoedbedrijf Park de Griffioen BV op waarmee hij overal in het land panden opkocht om te verhuren.

Allernieuwste aanwinst van Stokvis is de tot 24 huurappartementen omgebouwde RK-kerk in Rotterdam-Hillegersberg (foto links). Stokvis, legt volgens de kadastergegevens €8,7 miljoen op tafel voor het kerkgebouw, dat door Accresco-vastgoed in 2019, na jarenlange leegstand, werd aangekocht van de parochie, om daarna tot wooncomplex te worden getransformeerd.

Parochie verkocht kerk aan Accresco voor €250.000

Accresco-vastgoed kreeg het leegstaande en aan de eredienst onttrokken Godshuis in in handen na betaling van €250.000 aan de Rooms-Katholieke Parochie Heilige Bernadette. Waarna er twee hypotheekjes op gevestigd werden, van bij elkaar iets meer dan een half miljoen. De kerk werd volledig verbouwd tot wooneenheden. Ook werd onder andere een parkeerkelder aangelegd onder het kerkgebouw.

Historie

De Christus Koningkerk werd in 1928-1930 gebouwd voor de nieuw opgerichte parochie in Hillegersberg. Architect H.P.J. de Vries ontwierp een grote driebeukige kerk met een terzijde staande toren. De Vries ontwierp tevens de bij de kerk horende pastorie en het klooster. Samen met enkele later gebouwde scholen, vormen deze gebouwen het Christus Koningcomplex.

In 1991 sloeg de bliksem in de kerktoren, die daarna dreigde in te storten. De spits werd daarom gesloopt en niet meer herbouwd.

Wegens teruglopend kerkbezoek werd de kerk op 1 januari 2003 gesloten. De parochie is opgegaan in de nieuw opgerichte parochie ‘De vier Evangelisten’. De kerk werd al in 1997 aangewezen als gemeentelijk monument, maar het parochiebestuur tekende beroep aan omdat men het gebouw wilde laten slopen. Buurtbewoners kwamen in actie om het kerkgebouw te behouden. In 2010 werd overeenstemming bereikt en is het gehele complex definitief op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.