TV-tip: Metissen van België

Leestijd: < 1 minuut

 

De driedelige documentaireserie Metissen van België van start vandaag bij NTR op NPO2

Woensdag 15 mei 2024 ~ 17:41 uur ~ Bron: Redactie Varia/NTR ~ Beeld: Publiek domein

 -Hilversum- Metissen zijn kinderen geboren in de Belgische koloniale periode uit witte mannen en Afrikaanse vrouwen. Ze werden verbannen naar een internaat, later naar België. Jaak, een metis, doet in deze start van Metissen van België zijn verhaal.

In de Belgische koloniale periode hield men in Rwanda zwart en wit strikt gescheiden. Kinderen die uit witte mannen en Afrikaanse vrouwen werden geboren, moesten uit het straatbeeld verdwijnen. Deze kinderen, de metissen, werden geherbergd in een internaat in Save in het zuiden van Rwanda.

Metissenkinderen

Eind jaren 50 brak de onafhankelijkheidstrijd los. Honderden metissenkinderen werden plotseling overgebracht naar België, waar ze terechtkwamen in pleeggezinnen of weeshuizen. Van nazorg was weinig sprake, hun persoonlijke geschiedenis werd uitgewist.

De serie Metissen van België brengt deze wrange geschiedenis naar boven. De gepensioneerde Jaak is een metis. In 2015 kreeg hij zijn dossier onder ogen. In deze start gaat hij terug naar Save; het wordt een emotionele reis.

Wanneer is Metissen van België op televisie te zien?

De start van Metissen van België is op woensdag 15 mei vanaf 23:07 uur te zien bij NTR op NPO2.