Uitvaart Willibrord: Van bengel naar engel

Leestijd: 3 minuten

Bekend Nederland neemt afscheid van Willibrord

update 11:57 / 12:02

Donderdag 2 juni 2022 -07:13 – Bron: Redactie kerk/ADN – Beeld: publiek domein
 -Laren- Vandaag is de plechtige uitvaartviering voor Willibrord Frequin (Willibrordus Jan Louis Maria Frequin) (06-09-1941 Arnhem-26-05-2022 Laren). De Gregoriaanse uitvaartmis van Willibrord Frequin vindt plaats om 11.00 uur in de Sint Jansbasiliek aan de Brink. Het bijwonen van de uitvaartdienst is op persoonlijke uitnodiging. De namen van de genodigden staan op een gastenlijst. Achter in de kerk zal de gesloten kist staan, waar nog eenmaal afscheid kan worden genomen.

Het afscheid is in besloten kring. Na afloop van de Mis wordt Willibrord uitgeleid via een erehaag. Johnny de Mol, Hennie Huisman en John van den Heuvel zijn enkele bekende Nederlanders die aanwezig zijn bij de uitvaart van Willibrord Frequin. Ook Ruud de Wild, Olcay Gulsen, Tineke de Nooy, Emile Ratelband, René van der Gijp en René Froger zijn aanwezig bij de uitvaart van de tv-presentator.

In het stamcafé van Willibrord Frequin is ter nagedachtenis een tafel voor hem gedekt. In de kroeg in Blaricum staat op tafel een foto van de vorige week overleden journalist en televisiemaker en er brandt ook een kaarsje.

Willibrord overleed vorige week donderdag op 80-jarige leeftijd. Hij stierf volgens zijn familie ‘vredig’ in zijn slaap nadat hij zich had ‘verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven’. De tv-persoonlijkheid leed aan Vasculair Parkinsonisme en hartfalen. Dat laatste veroorzaakte ook zijn dood.

Verslaggever

Willibrord kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-actualiteitenprogramma Brandpunt en maakte later voor de commerciëlen programma’s als Achter Gesloten Deuren, De Week van Willibrord en Ooggetuige. Deze programma’s had hij zelf bedacht en wilde deze graag maken bij KRO-NCRV, maar die vonden de programma’s niet passen in hun programmabeleid.

Zijn laatste grote tv-optredens waren in het RTL-programma Beter Laat Dan Nooit waarin hij twee seizoenen op reis ging met Gerard Cox, Barrie Stevens en Peter Faber.

Unieke persoonlijkheid

Met Frequin verliest de Nederlandse journalistiek een unieke persoonlijkheid. Hij behoort tot de laatste groep journalisten met durf en openlijke kritiek. Waar het gros van de Nederlandse journalisten vandaag-de-dag klakkeloos berichten overneemt van het omstreden persbureau ANP of zich schikt als ‘hielenlikker’ bij de persdiensten van de overheden, was Frequin een journalist van de oude stempel. De door-en-door kritisch Katholieke Frequin was Neerlands journalistieke bengel, en gaat nu op voor de status van engel. Hij verdient het.  Zijn oud KRO-collega en chef Ton Verlind blikt terug in een column.

UPDATE:

Frequin werd geboren als oudste kind van Louis Frequin, die lange tijd hoofdredacteur was van het dagblad De Gelderlander. Hij groeide op in Nijmegen. Op school bleef hij herhaaldelijk zitten. Ten slotte werd hij naar een kostschool (het Canisius College (internaat)) gestuurd.

Frequin begon in 1963 zijn journalistieke loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Studio Sport en grote evenementen. Hij werd vooral bekend als reporter voor KRO’s Brandpunt. In die hoedanigheid ontmoette hij onder anderen paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa. In 1976 was Frequin de enige televisieverslaggever die prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld rechtstreeks vroeg wat hij vond van de beschuldigingen tegen hem inzake de Lockheed-affaire. Frequin eindigde zijn carrière bij Brandpunt na de zogenaamde “hoofdenaffaire”. Later zou worden vastgesteld dat die reportage toch in grote zorgvuldigheid tot stand was gekomen. Frequin bleef programma’s maken bij de KRO.
In de jaren negentig ging Frequin aan de slag bij RTL 4, RTL 5 en later SBS6 als presentator van Achter Gesloten Deuren en De week van Willibrord. Dit laatste was een confronterend nieuwsprogramma waarin Frequin allerlei soorten onrecht in de samenleving aan de kaak stelde. Zijn journalistieke methode was zeer direct en werd al snel als controversieel bestempeld. Persiflages van zijn optreden en achtervolgingen verschenen in Kopspijkers en Koefnoen. Tussen 1996 en 2003 maakte Frequin ook Ooggetuige en Toppers.

In 2018 werkte Frequin met onder anderen Gerard Cox, Barrie Stevens en Peter Faber mee aan het RTL-televisieprogramma Beter laat dan nooit. In het programma gingen de vier heren een maand lang samen op reis. De samenwerking werd in 2020 hervat voor een tweede seizoen.
Op 9 februari 2022 kwam de biografie “Verlegen vlegel” uit, geschreven door Frequins oud-collega Fons de Poel. Voor het boek interviewde De Poel onder andere Angela de Jong, Fons van Westerloo, Sven Kockelmann en René van der Gijp.

Op 29 januari 2022 onthulde Frequin in een interview met dagblad de Telegraaf dat hij leed aan de ziekte van Parkinson (vasculair parkisonisme) en hartfalen en waarschijnlijk nog slechts enkele maanden te leven had. Hij overleed op 26 mei 2022.