Uitverkoop in Zeeuwse kerk. Alles gaat weg voor een habbekrats

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 31 mei 2022 -07:23 – Bron: Parochie Beeld: Michiel Verbeek
 -Ijzendijke- De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in IJzendijke hield afgelopen weekeinde leegverkoop. Schilderijen, boeken, kandelaars, paramenten maar ook de kerkbankjes werden verkocht. Vooral die banken waren in trek, want om 9.00 uur stonden de eerste IJzendijkenaren al in de rij om zo’n bankje te bemachtigen.

Alle kerkbanken waren binnen een mum van tijd uitverkocht en dat verbaast Ronald van Quekelberge, vicevoorzitter van de parochie niet: “Per zitplaats vragen wij vijf euro, een bankje van vier zitplaatsen kost slechts twintig euro, een habbekrats.” De enige kleine bank die er nog staat was bedoeld voor kinderen. José Doens twijfelt daarom of ze die wil kopen. “Mijn man is 1 meter 96, ik vraag me af of hij daarop past”, twijfelt zij.

Kerk was mijn tweede thuis

De 84-jarige Marie Dullaert kwam vroeger altijd in deze kerk. “Ik zong hier elke zondag, mijn kinderen zijn hier gedoopt en mijn dochters zijn hier getrouwd.” Dat de inboedel wordt verkocht is voor haar best een emotionele gebeurtenis. “Vooral als ik erover praat dan valt het mij zwaar. Het is onze kerk geweest en voor mij was het een tweede thuis”, vertelt Dullaert. De kerk wordt al sinds 2017 niet meer gebruikt en gaat binnenkort in de verkoop. en krijgt een nieuwe bestemming. De oud parochianen en bestuursleden hopen wel dat de kapel bij de ingang voor iedereen toegankelijk blijft. “Dan kunnen mensen daar nog een kaarsje aansteken voor overleden dierbaren of even in stilte bidden. Het geld dat wij vandaag ophalen willen wij daar graag aan besteden, om dat gedeelte in stand te houden”, aldus een bestuurslid.