UN: Europa is niet voorbereid op nieuwe vluchtelingencrisis

Leestijd: 2 minuten

-BERIJN/BRUSSEL- De EU is volgens de woorden van de UN-hoge-commissaris-voor-de-vluchtelingen Grandi slecht voorbereid op een nieuw vluchtelingencrisis. “De onenigheid tussen de lidstaten is te groot”, zegt Filippo Grandi tegen de Duitse krant “Die Welt” donderdag in een interview.

Fillipo Grandi

De campagnes van sommige staten, die vluchtelingen een bedreiging noemen, helpen niet bepaald om op één lijn te komen. De mensen in de EU zijn veel te veel met zichzelf bezig. “Het Europese publiek onderschat elke bedreiging, elke verdrijving, die niet in Europa plaatsvindt !”, aldus Grandi, die sinds 2016 de hoogste chef van het vluchtelingen-departement van de VN is.

Europa heeft de verantwoordelijkheid om zich met de vluchtelingencrises in het Midden-Oosten, Afrika, Latijns-Amerika en in Azië te bemoeien. Onder andere in Libië moet Europa zich manifesteren, om het
conflict ter plaatse te beëindigen. De situatie van de vluchtelingen aldaar heeft zich verder verslechterd.

“De opvangkampen zijn troosteloos, maar de mensen die er worden opgevangen zijn ook nog eens in levensgevaar door de gevechten rond de kampen. In de afgelopen weken moesten wij ons best doen om überhaupt toegang tot de kampen te krijgen, dat was allesbehalve gemakkelijk, zo Grandi.

Sinds de Italiaan chef  van het vluchtelingendepartement van de UN is, is het aantal mensen, dat naar Europa vlucht, afgenomen. Maar Grandi waarschuwt dat Europa niet de fout moet maken, het vluchtelingenthema van de politieke agenda te halen. Hij roept tot meer eenheid op bij het organiseren van een goede vluchtelingenpolitiek in Europa. “Ook vluchtelingenstromen moeten gemanaged worden”,
zei hij.

Naast een snellere afhandeling van asielaanvragen en een vlottere integratie van mensen met een verblijfstatus, horen ook maatregelen zoals terugkeer en re-integratie van afgewezen asielzoekers tot het managen van een vluchtelingenstroom. “Hier moeten de afzonderlijke lidstaten meer actie ondernemen. Omdat zij dat tot nog toe niet deden, floreert het criminele businessmodel van de mensenhandelaren ‘vrolijk’ verder…”, zei hij. Tevens vordert hij meer mogelijkheden voor economische vluchtelingen via de legale weg, met visa of quota om naar Europa te komen.

Bron: Die Welt/UN/KNA Foto:PB-Kalhh