UNICEF : Situatie voor kinderen in noodopvang is onhoudbaar

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 1 juni 2022 -06:13 – Bron: Unicef – Beeld: Alexas fotos
 -Ter Apel- De situatie voor asielkinderen in de noodopvang verslechtert steeds verder. De opvang voldoet zelfs niet aan minimumeisen voor de opvang van kinderen op de vlucht, die een stabiele, rustige en veilige omgeving nodig hebben. Een Kamermotie die pleit voor kleinschalige, veilige opvang van kinderen is met grote meerderheid aangenomen.

We laten deze kinderen aan hun lot over, en dat kan echt niet, aldus de directeur van UNICEF Nederland, Suzanne Laslzo, in een persbericht. Meer dan 2.000 kinderen verblijven in overvolle opvanglocaties in tenten en sporthallen, waar gebrek is aan onmisbare basisvoorzieningen zoals veiligheid, privacy, begeleiding en psychosociale hulp. De VN-kinderrechtenorganisatie sprak met kinderen op verschillende noodopvanglocaties in Nederland en publiceerde over hun ervaringen, zoals gebrek aan privacy, te weinig mogelijkheden om te leren en te spelen, en te veel licht en lawaai om goed te kunnen slapen.

Door het veelvuldig moeten verhuizen van de ene naar de andere noodopvanglocatie en te weinig aandacht voor zorg en psychosociale hulp neemt het risico op trauma en schade in de ontwikkeling en gezondheid aanzienlijk toe, aldus UNICEF.

Kamermotie aangenomen
Kamerlid Marieke Koekkoek (Volt) diende tijdens een debat over de opvang van Oekraïense vluchtelingen een motie in, waarin het kabinet wordt gevraagd, vanwege het risico op ontwikkelingsschade, om kinderen (en hun familie) met voorrang over te plaatsen van grootschalige locaties naar stabiele, veilige en kleinschalige asielopvang. Deze motie, die werd medeondertekend door CDA, CU, D66, DENK, PvdA, GL en BBB, is op 10 mei 2022 met 124 stemmen voor aangenomen.
Meer informatie:
Het bericht ‘De grens is bereikt voor kinderen in de noodopvang‘ d.d. 9 mei 2022 op de website van UNICEF Nederland