Unicef waarschuwt: Catastrofe in Pakistan, watersnood raakt 4 miljoen kinderen

Leestijd: 2 minuten
-Woensdag 11 januari 2023 – Bron: Unicef – Beeld: Pixabay
 -London- Meer dan vier maanden nadat een ongekend noodweer meer dan een- derde van Pakistan onder water heeft gezet, leven 4 miljoen kinderen nog steeds in ongezonde en mensonwaardige omstandigheden. Unicef waarschuwt nu voor een menselijke catastrofe. Lees verder onder de advertentie>

De getroffen kinderen leven in de nabijheid van vervuild en stilstaand water hetgeen onder meer luchtweginfecties veroorzaakt, wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. In de overstroomde gebieden zijn het aantal kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding tussen juli en december bijna verdubbeld in vergelijking met 2021.

Sneeuw

“Kinderen die in overstroomde gebieden in Pakistan wonen, worden tot het uiterste gedreven”, zegt Abdullah Fadil, Unicef-vertegenwoordiger in Pakistan. “De regenval is ondertussen gestopt, maar de crisis voor kinderen is nog niet voorbij.”

Miljoenen kinderen gaan een bittere winter tegemoet zonder een degelijk dak boven het hoofd, ziek of ondervoed. “Miljoenen jonge levens worden in gevaar gebracht”, zegt Fadil.

Van het nodige budget van 173,5 miljoen dollar voor levensreddende steun aan getroffen vrouwen en kinderen, is op dit moment nog maar 37 procent opgehaald bij de internationale gemeenschap.

In het Zuidelijke district Jacobabad dat zwaar werd getroffen door het noodweer, is de temperatuur ‘s nachts gedaald tot 7 graden Celsius. In de bergachtige en meer hoger gelegen gebieden, die ook zijn getroffen door de overstromingen, is er ondertussen al sneeuw gevallen en zijn de temperaturen gedaald tot onder het vriespunt.

Drinkwater en vaccins

Unicef en enkele partners zijn begonnen met het uitdelen van warme kleding, dekens en dekbedden. De interventies van Unicef hebben tot nu toe bijna 1,5 miljoen mensen bereikt met eerstelijnszorg. Ook zijn er 4,5 miljoen kinderen ingeënt tegen polio in zestien getroffen districten. Verder zet het kinderfonds van de VN in op het voorzien in veilig drinkwater, hygiënesetjes en de heropening van scholen.

Toch maakt de organisatie zich ernstig zorgen over minstens vier miljoen kinderen die nabij vervuild en stilstaand water wonen waardoor ze meer vatbaar zijn voor ziekte.

Van het nodige budget van 173,5 miljoen dollar voor levensreddende steun aan getroffen vrouwen en kinderen, is op dit moment nog maar 37 procent opgehaald bij de internationale gemeenschap.