Unieke kerkmaquettes Pierre Cuijpers in Roermond te zien

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 16 april 2024 ~ 09:59 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Bisdom ~ Beeld: Alupus

 -Roermond- De eeuwenoude pracht van de Sint-Lambertuskerk in Veghel en de Sint-Jacobskerk in ’s-Hertogenbosch is binnenkort weer in volle glorie in Roermond te bewonderen. Dan is de restauratie afgerond van twee unieke maquettes van beide kerken, die indertijd met liefde en vakmanschap zijn vervaardigd door Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph Cuypers.

De maquettes zijn zeer zeldzaam: er zijn nagenoeg geen maquettes bewaard gebleven die door Cuypers zijn gemaakt om de ontwerpen aan de opdrachtgevers te presenteren. Deze historische maquettes ondergaan momenteel een zorgvuldige restauratie in het Cuypershuis in Roermond. De restauratie, verzorgd door restaurateur Tim Schoenmakers, bevindt zich in de laatste fase en wordt medio mei afgerond.

Het Cuypershuis nodigt het publiek van harte uit om deze laatste fase van de restauratie op de voet te volgen. Normaal gesproken vindt een dergelijk project achter gesloten deuren plaats, maar nu kan de bezoeker de restauratie op zaal live aanschouwen. Daarmee biedt het Cuypershuis een unieke gelegenheid om getuige te zijn van de restauratie door Tim Schoenmakers, die iedere vrijdag en zondag aanwezig is om aan de maquettes te werken en bezoekers alles te vertellen over het restauratieproces.

“Deze maquettes zijn niet alleen artistieke hoogstandjes, maar ook waardevolle historische artefacten die een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed vertegenwoordigen,” aldus Bernard Ellenbroek, zakelijk leider van het Cuypershuis. “We zijn verheugd dat we binnenkort deze gerestaureerde werken aan het publiek kunnen presenteren en nodigen iedereen uit om de restauratie op zaal van dichtbij te komen bekijken.”

Het Cuypershuis – gevestigd in het voormalige woonhuis en atelier van Pierre Cuijpers – vertelt het verhaal van de bekende architect, die beroemd werd om zijn vele creaties zoals het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam en Kasteel de Haar in Haarzuilens en Binnenhof in Den Haag, maar ook vele kerken en kloosters, waaronder de gerestaureerde Munsterkerk in Roermond en Abdij Rolduc. In het Cuypershuis ervaren bezoekers hoe hij zijn ontwerpen maakte.