USA: Bisschoppenconferentie ziet vrijheid van religie in gevaar

Leestijd: 2 minuten

Aanvallen op kerk komen zowel van links als rechts

Donderdag 18 januari 2024 ~ 13:59 uur ~ Bron: Redactie Kerk/1010WINS/USCB ~ Beeld: Publiek domein

 -Boston- Er klinken ongebruikelijke geluiden vanuit de Amerikaanse Conferentie van Rooms-Katholieke bisschoppen. De commissie voor godsdienstvrijheid van de bisschoppenconferentie heeft nu haar eerste rapport uitgebracht met een analyse van de situatie van godsdienstvrijheid in de VS.

In het rapport staat: “De commissie werd [in 2011] opgericht als reactie op de toenemende juridische bedreigingen voor de vrije uitoefening van religie die de Amerikaanse bisschoppen op dat moment onderkenden.” Hoewel het “ongebruikelijk is dat de commissie zich genoodzaakt ziet om voorzienbare bedreigingen voor het leven van gelovige mensen hier in de Verenigde Staten aan de kaak te stellen”, erkent het rapport dat “er geen grotere bedreiging voor de godsdienstvrijheid bestaat dan dat iemands gebedshuis een plaats van gevaar wordt” en dat dat gevaar momenteel “reëel” is.

De Amerikaanse bisschoppen zijn van mening dat de godsdienstvrijheid in de VS onder andere wordt bedreigd door:
– extremistische aanvallen van links op katholieke kerken en liefdadigheidsinstellingen, die vaak in relatie staan met anti-abortus standpunten van de kerk.
– aanvallen van rechts-extremisten op kerkelijke welzijnsorganisaties en kerkgebouwen inzake migranten.

  -anti discriminatiewetgeving zou katholieke ziekenhuizen en katholiek medisch personeel kunnen dwingen om geslachtsveranderingsprocedures uit te voeren, ook bij kinderen.
– nieuwe wetgeving ter ondersteuning van zwangere vrouwen door federale agentschappen om abortussen te bevorderen.

– De kritiek om het onderscheid maken tussen huwelijk en andere samenlevingsvormen.
– Juridische bedreigingen vanuit de rechtse hoek voor religieuze organisaties die opkomen voor immigranten.
– Bedreigingen voor de veiligheid van geestelijken en kerkgangers door Joodse en Moslim burgers.

Cruciale rol

Bisschop Rhoades verklaarde bij de presentatie van het rapport: “Wij katholieken hebben een cruciale rol te spelen in de verdediging van godsdienstvrijheid en de bevordering van het algemeen welzijn.” “Hoewel de meeste stichters van ons land geen katholieken waren, is er veel in hun visie dat overeenkomt met een katholiek begrip van godsdienstvrijheid.” “Wij hebben een onderscheidende stem en traditie, vooral met ons begrip van menselijke waardigheid, geloof en rede, natuurrecht, het algemeen welzijn en de rijke erfenis van de katholieke sociale leer.”

Het 48 pagina’s tellende rapport werd gepubliceerd op 16 januari, de Nationale Dag van de Religieuze Vrijheid. Zie ook onderstaande video>