Vandaag Synoderapport: Toch geen getrouwde Priesters in post-synodaal schrijven?

Leestijd: 2 minuten

-VATICAANSTAD- (KNA/VN) Paus Franciscus zou in een persgesprek hebben laten doorschemeren dat getrouwde Priesters en vrouwen in het Diakonaat niet zijn opgenomen in zijn eindverslag over de Amazone Synode.

Diegenen die hopen op getrouwde Priesters en Diakenen in het Amazonegebied zullen teleurgesteld zijn over het Apostolisch schrijven “Querida Amazonia”, zei Paus Franciscus maandagavond, volgens de Amerikaanse Katholieke omroep EWTN, tegen een groep Amerikaanse Bisschoppen tijdens een Ad-Limina bijeenkomst. De post-synodale brief van de Paus welke vandaag door het Vaticaan gepubliceerd zal worden zal voor velen wel eens een tegenvaller kunnen worden, zo lijkt het. De verwachting is dat Paus Franciscus persoonlijk commentaar zal geven op de zogenaamde “viri probati”.

De Bisschoppen mochten gedurende twee-en-een-half uur vrijuit praten met de Paus. Volgens de Bisschoppen werd naast de misbruikcrisis, migratie en polarisatie in Kerk en samenleving ook het post-synodaal schrijven besproken. De Bisschop van Salt Lake City, Oscar Solis, zei dat de Heilige Vader niet in detail op “Querida Amazonia” (Geliefd Amazonië) in ging. Hij had echter de indruk gewekt dat de kwestie rond getrouwde Priesters en de wijding van vrouwen tot Diaken in de toekomst nog wel een discussiepunt zal blijven.

Paus wil andere kwesties aanpakken

“Hij zei dat hij niet echt geloofde in de wijding van getrouwde mannen , maar wat gaat u doen met alle mensen in het Amazonegebied die nu de Eucharistie niet of nauwelijks kunnen vieren?” zei de Paus volgens Solis. Delen van het Amazonegebied hebben te maken met een bijzonder groot tekort aan Priesters, dus regelmatig contact met een Priester is vaak een zeldzaamheid. De Paus klaagde dat de media en het publiek zich vooral op deze twee onderwerpen concentreerden. Hij wil zelf echter zelf meer aandacht voor de sociale, Pastorale, ecologische en culturele uitdagingen waarmee het Amazonegebied wordt geconfronteerd.

Om de vijf jaar zijn alle Rooms-Katholieke Bisschoppen verplicht om naar Rome te reizen , voor een ‘Ad Limina Apostolorum’-bezoek (“naar de drempels van de graven van de apostelen”). De Kerkleiders brengen verslag uit aan de Paus en de Vaticaanse ministeries over de situatie in hun Bisdommen.