Vandalen laten spoor van vernieling achter in Mariapark Lommel

Leestijd: 2 minuten
Maandag 6 mei 2024 ~ 13:34 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VRT ~ Beeld: Eebie by wikimedia

 -Lommel (B)- Vandalen hebben in de nacht van zaterdag op zondag een spoor van vernielingen nagelaten in het Mariapark in het Vlaamse Lommel-Werkplaatsen. In de Lourdesgrot werd een groot Mariabeeld volledig stuk geslagen. Er zijn ook bloemen gestolen. De politie is met een onderzoek gestart, maar tast nog in het duister.

In de afgelopen weken is er sprake van een forse toename van vandalisme in het Mariapark. Voor de vele vrijwilligers die zich voor het park inzetten is dit een grote teleurstelling. Op 1 mei ging er het nieuwe bedevaartseizoen van start. Er worden de komende weken, vanwege Meimaand-Mariamaand, nog veel bedevaartgroepen verwacht. De vele vrijwilligers hadden, na de winter, met veel tijd en inzet het park opgeknapt en dan dit. Zowel politie als vrijwilligers spreken schande van de vernielingen.

Eerder dit jaar werd er ingebroken in de Sint-Barbaraparochiekerk die pal naast het Mariapark gelegen is. Daar werd een toegangsdeur aan de zijkant van het gebouw zo zwaar vernield, dat reparatie niet meer mogelijk was en er een nieuwe deur moest komen.

Paters Kapucijnen

In augustus 1925 kwamen de paters Kapucijnen zich in Lommel-Werkplaatsen vestigen. Zij bouwden er een klooster en een school. In 1927 lieten zij op hun domein naast de parochiekerk een grot ter ere van OLV van Lourdes bouwen en een groot Heilig-Hartbeeld.  In 1960 werd het Mariapark nog verder uitgebreid met een kerststal, een kapel ter ere van de Heilige Jozef en een beeld van de heilige Franciscus van Assisi.

Elk jaar, op 1 mei, vindt er nog een grote bedevaart naar de grot plaats, gevolgd door enkele kleinere vieringen van mei tot november. In 1992 werd de kruisweg door de gemeenteraad van Lommel, met steun van de Koning Boudewijnstichting gerestaureerd en in 2000 kreeg de Lourdesgrot een opknapbeurt.

Door de Vlaamse overheid is het park sedert 2005 beschermd als monument vanwege de historische, artistieke, volkenkundige en maatschappelijk-culturele waarde.

 

 

Geef een reactie op dit artikel