Vandalen vernielen beelden en altaar kerk Maaseik

Leestijd: < 1 minuut

Dinsdag 11 juni 2024 ~ 06:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VRT ~ Beeld: Frieda Schlussmans

 -Maaseik- Vandalen zijn afgelopen weekeinde binnengedrongen in de Kapucijnenkerk in het Belgische Maaseik, vlak over de Nederlandse grens en hebben er antieke beelden en het altaar vernield. De kerk wordt momenteel gerestaureerd, meldt VRT.

Maandagmiddag ontdekten bouwvakkers de schade. De indringer(s) hebben vernielingen aangebracht aan kunstwerken uit de zeventiende en achttiende eeuw. Ook werd het hoofdaltaar in Lodewijk XIV-stijl vernield, met een altaarstuk dat de ‘Opwekking van Lazarus’ voorstelt. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld. Het is nog niet bekend hoe groot de schade is.

De vlak over de grens gelegen kerk wordt aan het zicht onttrokken omdat er gebouwen omheen staan. De Kapucijnenkerk maakt deel uit van het binnenerf van ’t Klein Kloosterke in de Capucienenstraat in het centrum van Maaseik. Het zorgt ervoor dat de daders ongestoord hun gang konden gaan.

De kerk wordt al meer dan een jaar gerestaureerd. Het interieur, de beelden en het altaar worden hersteld. Doel is de kerk, die aan de eredienst is onttrokken, een functie te geven zoals onder andere een expositieruimte.