Vaticaan verbiedt Tridentijnse Mis voor bedevaartgangers in Spanje

Leestijd: < 1 minuut

Woensdag 10 juli 2024 ~10:52 uur ~ Bron: Redactie Kerk/TVE ~ Beeld: MB

-Vaticaanstad- De dicasterie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten heeft het aartsbisdom Oviedo (Spanje) medegedeeld dat de pelgrims naar Nuestra Señora de la Cristianidad, in het Heiligdom in Covadonga, de H. Mis niet mogen vieren, aan het einde van hun pelgrimstocht, volgens de oude ritus. Dat melden Spaanse media.

Het nieuws komt slechts enkele weken voor de start van de pelgrimstocht, die zal plaatsvinden van 27 tot 29 juli. De pelgrimstocht naar Nuestra Señora de la Cristianidad in Covadonga wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. De afgelopen drie jaar kon de afsluitende Mis nog in de oude ritus worden gevierd.

Verbolgen

De organisatoren reageren verbolgen op de richtlijn van het Vaticaan en zijn voornemens de Mis van de laatste dag van de pelgrimstocht dan maar ‘s ochtends in het kamp te vieren voordat de pelgrims de laatste etappe naar het Heiligdom in Covadonga bewandelen.

In de kerk in Covadonga zal, in plaats van de oude mis, het Te Deum gezongen worden en er zal uitstelling zijn van het Allerheiligste. De uitstelling van het Allerheiligste is een devotionele handeling in de Rooms-katholieke kerk, waarbij de H. Hostie in een monstrans wordt uitgesteld en aanbeden.