Vaticaan vraagt Belgische bisschoppen om nieuwe info over bisschop Roger Vangheluwe

Leestijd: 3 minuten

Woensdag 7 februari 2024 ~ 12:22 uur ~ Bron: Redactie Kerk/WTV/VN ~ Beeld: Bishop-accountability

-Vaticaanstad/Brussel- Het Vaticaan heeft de Belgische bisschoppenconferentie gevraagd om opnieuw een dossier op te stellen over de beschuldigingen van kindermisbruik tegen bisschop Roger Vangheluwe. Dat heeft de woordvoerder van de bisschoppenconferentie, Geert de Kerpel, bevestigd. Vorig jaar stuurde Vangheluwe een brief naar Paus Franciscus, maar vermoedelijk heeft Vangheluwe daarin niet gevraagd om uit zijn bisschopsambt ontzet te worden.

Vangheluwe stopte in 2010 als bisschop van Brugge, nadat hij bekend jarenlang zijn minderjarige neef te hebben misbruikt. Sindsdien heeft Vangheluwe zich teruggetrokken in een abdij in Frankrijk.

Godvergeten

Na de Belgische TV-documentaireserie ‘Godvergeten’ (in Nederland uitgezonden door KRO-NCRV) kwam Vangheluwe opnieuw in opspraak. In die reeks kwam onder andere de neef van Vangheluwe aan het woord. Deze neef zou jarenlang door hem zijn misbruikt. Vangheluwe bekleedt intussen nog altijd zijn bisschops- en priesterambten, de druk om die hem te ontnemen werd na ‘Godvergeten’ opnieuw opgevoerd.

 

Gevraagd?

Bisschop Johan Bonny drong er naar aanleiding van de commotie bij Vangheluwe op aan dat hij een brief naar de paus zou sturen om hem uit zijn ambt te ontzetten. Bonny kreeg de boodschap dat Vangheluwe in september een brief gestuurd heeft, maar er is nog altijd geen uitsluitsel, ook de inhoud van de brief is onduidelijk.  Maar de nuntius van de Paus in België, monseigneur Franco Coppola, leidt uit de verstreken tijd af dat Vangheluwe niet gevraagd heeft om uit het bisschopsambt te worden ontheven. “Als die vraag gesteld zou zijn, zou dat binnen de 2 maanden zijn goedgekeurd en gepubliceerd”, luidt het.

Het Vaticaan heeft de Belgische bisschoppen nu gevraagd opnieuw een dossier op te stellen over de beschuldigingen van kindermisbruik tegen bisschop Roger Vangheluwe. Als er nieuwe feiten ‘op tafel komen’, kan de Paus de kerkelijke titels van Vangheluwe afnemen.

 

 

Premier De Croo roept Vaticaan opnieuw op om bisschopstitel Vangheluwe te ontnemen

Premier Alexander De Croo  heeft er in een gesprek met de apostolische nuntius in België, opnieuw op aangedrongen dat het Vaticaan de titel van bisschop Roger Vangheluwe afneemt. “Dat is belangrijk voor de slachtoffers”, tweette de premier na afloop van het gesprek eind januari.

Premier De Croo had begin oktober al een gesprek met Franco Coppola, de nuntius van de Paus in België. Hij benoemde toen het seksueel misbruik in de kerk en de ophef over de TV-documentaire. Hij riep de kerk op om haar morele verantwoordelijkheid op te nemen.

Ook vandaag drong de premier bij het Vaticaan aan om Roger Vangheluwe de titel van bisschop af te nemen. “Dat is belangrijk voor de slachtoffers”, voegt De Croo toe op sociale media.

De Croo sprak met de nuntius, Franco Coppola, over het bezoek van paus Franciscus aan België. In december vorig jaar werd bekend dat Paus Franciscus, bijna dertig jaar na het laatste Pauselijk bezoek, opnieuw naar België zal komen. Een precieze datum voor het bezoek is er nog niet.